Fungal inokulasyon yoluyla buğday samanılignoselülozik içeriğinin parçalanması ve in-situ naylon torbatekniği ile yem değerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İki farklı fungus türü ve üre ile muamele edilen buğday samanının, in-situ parçalanabilirlik ve enerji içeriğinin belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada, buğday samanı (S), Pleurotus eryngii (PE) ve Phanerochaete chrysosporium (PC) funguslarıyla inoküle edilip, %1 düzeyinde üre ilavesiyle 30 günlük inkübasyona tabi tutulmuştur. Araştırmada Phanerochaete chrysosporium+SAMAN (PCS), Phanerochaete chrysosporium+SAMAN+%1ÜRE (PCSÜ), Pleurotus eryngii+SAMAN (PES), Pleurotus eryngii +SAMAN+%1ÜRE (PESÜ), SAMAN+%1ÜRE (SÜ) ve SAMAN (kontrol) olmak üzere 6 farklı yem karışım grubu oluşturulmuştur. Katkılı ve katkısız saman örnekleri 0, 4, 8, 16, 24, 48, 72 ve 96 saatlik inkübasyon sürelerinde naylon torba tekniği ile rumen in-situ parçalanabilirlik işlemine maruz bırakılmıştır. Araştırmada ortalama 400 kg canlı ağırlığında, plastik kanül takılmış 4 baş Holstein ırkı erkek hayvan kullanılmıştır. İnkübasyon sonrası naylon torbalarda kalan saman örneklerinin kuru madde ve protein parçalanabilirlikleri tespitedilmiştir. Karışım kombinasyonları arasında kuru madde ve protein parçalanabilirliği bakımından meydana gelen farklılıklar önemli (P˂0.01) bulunmuştur. Buğday samanının farklı katkılarla muamele edilmesi enerji değerlerini önemli derecede arttırmıştır (P˂0.01).Sonuç olarak samanın in situ paraçalanabilirlik parametreleri ve enerji içeriği üzerine etkisi dikkate alındığında, Phanerochaete chrysosporium fungusunun üre ilaveli muamelesinin uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Present study was conducted to determine the effect of two types of fungal species, Pleurotus eryngii (PE) and Phanerochaete chrysosporium (PC) with or without urea on in-situ degradibility and energy content of wheat straw (S). Wheat straw was inoculated with these fungal species and furhter subjected to incubation for 30 days with or without the addition of UREA 1%. On the basis of different feed regimes six groups were made such as Phanerochaete chrysosporium+ wheat straw (PCS), Phanerochaete chrysosporium+ wheat straw+UREA 1% (PCSU), Pleurotus eryngii + wheat straw (PES), Pleurotus eryngii + wheat straw +UREA%1 (PESU), wheat straw +UREA%1 (SU) and wheat straw (S).Treated and untreated wheat straw samples were subjected to in-situ degradability in rumen 0, 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 hours of incubation by using nylon bag technique. In this experiment, an average of 400 kg weight, 4 cannulated Holstein male animals were used as animal material. After the incubation, the samples remaing in the nylon bags were subjected to their dry matter and protein degradabilities were determined. Differences in terms of the drymatter and protein degradabilities among the mix combinations were found to be significant (P<0.01. The energy values of the wheat straw treated with different feedsincreased the energy values significantly (P˂0.01).Consequently considering the in-situ degradability parameters of straw and its effect on energy content, the urea treated mixture of Phanerochaetechrysosporium fungi was the most suitable feed combination.
Collections