Ülkemizde aflatoksin sorunu yaşanan bazı gıdalarda aflatoksin B1`in azaltılması veya giderilmesinde flavobacterium aurantiacumun etkiliğinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÜLKEMİZDE AFLATOKSİN SORUNU YAŞANAN BAZI GIDALARDA AFLATOKSİN Bı'in AZALTILMASI VEYA GİDERİLMESİNDE Flavobacterium aurantiacurrfun ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Şennur özkaya Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, Flavobacterium aurantiacum NRRL B-184 susunun, ülkemizde aflatoksin sorunu yaşanan kuru kırmızıbiber ve yerfıstıklannda aflatoksin Bı'in azaltılması veya giderilmesinde etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca bu bakterinin fosfat tamponu çözeltisinde aflatoksin B/i degradasyonu da incelenmiştir. Bu çalışmada bir matematiksel modelden yararlanarak F.aurantiacum susunun üreme eğrisi çizilmiş ve aflatoksin içeren tampon çözeltide ve gıdalarda bakterinin gelişimi izlenmiştir. F.aurantiacum NRRL B-184 susu, aflatoksin B^i 48 saat içinde fosfat tamponu çözeltisinde %79-98.9 oranında, yerfıstığı ortamında %92. 6-99.8, kırmızıbiber ortamında ise %88.7-100.0 oranlannda azaltmıştır. Regresyon analizleri, aflatoksin Bı'in F.aurantiacum susu bulunan her üç ortamdaki azalışının birinci derece reaksiyon kinetiğine uygunluk gösterdiğine işaret etmektedir. F.aurantiacum susu aflatoksin Bı içeren bu ortamlarda canlılığını inkübasyon süresince başlangıç düzeylerindekine yakın olarak korumuştur. Öreme eğrisi ile ilgili olarak yapılan çalışmada, F.aurantiacum NRRL B-184 susunun durgun faza 45-50 saatte ulaştığı ve generasyon süresinin gıdalarda gelişen birçok bakteriye göre uzun (8.15-8.66 saat) olduğu görülmüştür. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar; bu F.aurantiacum susundan kırmızıbiber ve yerfıstıklannda bulunan aflatoksin Bı'i uzaklaştırmada yararlanılabileceğini göstermektedir. Bu konuda yapılacak daha ayrıntılı çalışmalarda da olumlu sonuç alınması durumunda, F.aurantiacum kullanılarak biyodegradasyona uğratılmış kırmızıbiber ve yerfıstıkları, gıda katkısı veya salça, sos ve ezme gibi gıdalar şeklinde değerlendirilebilir. Ancak, öncelikle sözkonusu gıdalarda oluşan yeni metabolitlerin toksik olmadığının ortaya konulması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Flavobacterium aurantiacum, aflatoksin, degradasyon, yerfıstığı, kırmızıbiber Danışman: Prof. Dr. Ayhan TEMİZ, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, A STUDY ON THE EFFECTIVENESS OF Flavobacterium aurantiacum ON DEGRADATION AFLATOKSİN Bi IN SOME FOOD WHICH HAVE AFLATOXIN PROBLEM IN TURKEY Şennur özkaya Hacettepe University, Department of Food Engineering ABSTRACT In this study, the efficiency of Flavobacterium aurantiacum NRRL B-184 in removing or reducing aflatoksin Bi in dried red pepper and peanut that have aflatoxin problem was investigated. The effect of this bacterium on degradation of aflatoxin Bi in phosphate buffer solution was also examined. Moreover, growth curve of the F.aurantiacum strain was obtained and growth and survival of the strain in phosphate buffer solution and the red pepper and peanuts that include naturally aflatoxin was observed. The strain of F.aurantiacum NRRL B-184 reduced the amount of aflatoxin Bi at %79-98.9, %92.6-99.8 and %88.7-100.0 in 48 hours in phosphate buffer, peanuts and dried red pepper, respectively. Regression analyses indicated that the decreases of aflatoxin Bi in these three environments by the F.aurantiacum strain is followed by first-order reaction kinetics. Survival of F.aurantiacum strain in these environments containing aflatoxin Bi was maintained its liveliness during the whole incubation approximately at the same level of the initial content. It was observed that F.aurantiacum NRRL B-184 reached to the stationary phase within 45-50 hours and the generation time of the strain (8.15-8.66 hours) was longer than other many bacteria developing in food. The results obtained in this study show that, F.aurantiacum NRRL B-184 can be used to remove or reduce the amount of aflatoxin Bi from dried red pepper and peanuts. Red pepper and peanut that was biodegraded by using this strain can be used as food additives or consumed as paste, sauce and puree. However, more detailed research is needed and it must be proved that new metabolites produced in subject foods are not toxic. Keywords: Flavobacterium aurantiacum, aflatoxin, degradation, peanut, dried red pepper. Advisor: Prof. Dr. Ayhan TEMİZ, Hacettepe University, Engineering Faculty, Department of Food Engineering
Collections