Kuraklık ve tuz stresinin lahanada fide gelişimi ve bazı fizyolojik özellikler üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Seraları ve Laboratuvarında 2016 yılında yürütülmüştür. Denemede bitkisel materyal olarak Yalova 1 lahana (Brassica oleracea var. capitata) çeşidi kullanılmıştır. Çalışma tuzluluk ve kuraklık stresinin lahanada fide döneminde bitki gelişimi ve bazı fizyolojik ve biyokimyasal özellikler üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tuz uygulaması (0, 75 ve 150 mM NaCl), 3 farklı sulama seviyesi (tam sulama (%100) (D0), tarla kapasitesinin %80 (D1) ve %60'si (D2)) ve 3 tekerrürlü olarak saksı denemesi şeklinde yürütülmüştür. Çalışmada, lahana fideleri tuz ve kurak streslerinin yanı sıra stres olmayan kontrol koşullarında da yetiştirilmiştir. Deneme süresi sonunda her gruptan elde edilen bitkilerde gelişim parametreleri, bazı fizyolojik ölçümler ve bitki besin maddesi analizleri yapılarak muamele grupları arasındaki farklar kaydedilmiştir. Araştırma bulgularına göre uygulamalar ve dozlar arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Tuzlu ve kurak şartlarda yetiştirilen lahana fidelerinde uygulamaların bitki gelişimi (taze, kuru ağırlık vb.), bazı bitki fizyolojik ve biyokimyasal parametreler (doku elektrik iletkenliği, stoma iletkenliği, doku oransal su içeriği, amino asit, antioksidanlar vb.) ve bitki besin element içeriği üzerine etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; tuzluluğun ve kurak koşulların birlikte fideler üzerine meydana getirdiği zararın ayrı ayrı verdikleri olumsuz etkiden daha fazla olduğu ortaya konulmuştur. This study was carried out in 2016 in Atatürk University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture under laboratory and greenhouse conditions. Yalova 1 cabbage (Brassica oleracea var. Capitata) cultivar was used as plant material in the experiment. The study was carried out in order to determine the effects of salinity and drought stress on plant growth and some physiological and biochemical characteristics in cabbage seedling. Three irrigation levels (full irrigation (100%) (D0), 80% (D1) and 60% (D2) of field capacity were used for 3 salt application (0, 75 and 150 mM NaCl)) with 3 replications as pot experiments. In the study, cabbage seedlings were also grown under stress-free control conditions. At the end of the experiment period, differences between the treatment groups were recorded in the plants obtained from each group by the analysis of growth parameters, some physiological measurements and plant nutrients. According to research findings, there were significant differences between applications and doses. Some plant physiological and biochemical parameters (tissue electrical conductivity, stomatal conductance, leaf water potential, amino acid, antioxidants etc.) and plant nutrient content of cabbage seeding grown in saline and drought conditions (fresh, dry weight, etc.) has been determined as important. As a result; it was determined that salinity and drought conditions together had more negative effect than those of separated effects on cabbage seedlings.
Collections