Production and optimization of lactic acid in a batch cell reactor by lactic acid bacteria entrapped in alginate bead
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
KESİKLİ HÜCRE REAKTÖRÜNDE, ALJİNAT KÜRELERİNE TUTUKLANMIŞ LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ İLE LAKTİK ASİT ÜRETİMİ VE OPTİMİZASYONU Emre Ersoy Hacettepe Üniversitesi, Kimya Bölümü, Fizikokimya Anabilim Dalı ÖZ Çalışmada öncelikli olarak, iki farklı laktik asit bakterisi olan Lactobacillus paracasei ve Lactobacillus casei'nin laktik asit üretimine etkileri incelenmiştir. Farklı sıcaklıklarda (32, 37, 42 °C) ve sabit bir pH değerinde(pH 6.0) yapılan çalışmaların ışığında, serbest halde bulunan L.casei'nin ürün veriminin L.paracasei'ne oranla daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. Yine aynı çalışmalar serbest L.casei ve Lparacasei için 37°C'nin optimum sıcaklık olduğunu göstermiştir. pH'nın laktik asit üretimine etkisi incelenirken, bu defa serbest L.casei için bir önceki çalışmada optimum değer olarak edinilen 37°C sıcaklıkta farklı pH değerleri (5.5, 6.0, 6.5) denenmiş ve en yüksek laktik asit oluşumunun pH 6.0 değerinde gerçekleştiği gözlenmiştir. Çalışmanın bir sonraki aşamasında serbest mikroorganizmalar için denenen tüm parametreler, aljinat içerisine tutuklanmış mikroorganizmalar için de denenmiştir. Bu çalışmadan edinilen veriler, tutuklanmış L.casei için 37°C sıcaklıkta ve pH 6.5 değerinde ürün veriminin daha yüksek olduğunu göstermiş ve hatta tutuklanmış mikroorganizmaların, serbest olanlara oranla daha yüksek laktik asit verimi sağladığı anlaşılmıştır. Başlangıç glukoz konsantrasyonlarının laktik asit üretimine etkisi incelenirken, önceki çalışmalar doğrultusunda edinilen optimum pH ve sıcaklık değerleri kullanılmış ve yapılan bu çalışmada 100 g/L başlangıç glukoz konsantrasyonunda maksimum laktik asit verimi alınmıştır. Çalışmanın en son aşamasında, substrat inhibisyonu incelenmiş ve 100g/L başlangıç konsantrasyonundan sonra inhibisyonun oluştuğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : L.casei, Lparacasei, optimizasyon, tutuklama. Danışman : Doç.Dr.Günay KİBARER, Hacettepe Üniversitesi, Kimya Bölümü, Fizikokimya Anabilim Dalı PRODUCTION AND OPTIMIZATION OF LACTIC ACID IN A BATCH CELL REACTOR BY LACTIC ACID BACTERIA ENTRAPPED IN ALGINATE BEAD Emre Ersoy Hacettepe University, Chemistry Department, Physical Chemistry Section ABSTRACT Two different types of lactic acid bacteria, namely Lactobacillus paracasei and Lactobacillus casei were employed to investigate the effect of bacteria type on the production of lactic acid at different temperatures, at constant pH value. L.casei was obseved more productive and 37°C value was determined as an optimum temperature for these bacteria. L.casei employed to investigate the effect of pH on lactic acid production for various pH values of 5.5, 6.0, and 6.5 at 37°C which was determined as the optimum temperature. The optimum pH value was 6.0 for free L.casei. An optimization was required for the temperature variable when L.casei cells were entrapped in alginate beads at pH 6.0. The optimum temperature was recorded as 37°C, similar to that of free cells of L.casei Optimization of pH values for immobilized L.casei at 37°C showed that, pH 6.5 yielded the highest lactic acid production. In addition to that, initial substrate concentration on the lactic acid production at optimum pH and optimum temperature were investigated for free and immobilized L.casei at glucose concentration varied at 10, 20, 50, 100, 125 g/L. Maximum yield was observed at 100g/L The final procedure also focused on determining the kinetic parameter and substrate inhibition limits for the free cells of L.casei. As result after 100g/L substrate inhibition occured. Kinetic parameters provided from Monod kinetics. Keywords : L.casei, L.paracasei, entrapment, optimization, Monod Advisor :Assoc.Prof.Dr.Günay KİBARER, Hacettepe University, Chemistry Department, Physical Chemistry Section
Collections