Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatum`un gıda patojeni Escherichia coli O157:H7 üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatum' un GIDA PATOJEN Escherichia coliO157:H7 ÜZER NE ETK SAyşegül DemirÖZKoruyucu ajanlar, gıda endüstrisinde pek çok üründe gıda kalitesini korumak,ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve gıda kaynaklı hastalıkları önlemek amacıylakullanımı kaçınılmaz olan bileşenlerdendir. Ancak; tüketici tercihleri, kimyasalkoruyucu maddelerin toksik ve kanserojen etkileriyle ilgili şüpheler nedeniyle,doğal gıdalara yönelmektedir. Bu yöneliş, günümüzde doğal koruyucu maddelerleilgili çalışmaların hız kazanmasına yol açmaktadır.Bu çalışmada, halk arasında şifalı bitki olarak bilinen ve literatürde antimikrobiyaletkisi olduğuna dair çalışmalar yer alan, Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatumbitkisinin önemli bir gıda patojeni olan Escherichia coli O157:H7 karşısındaantibakteriyel etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla ilk olarak bitkinin ekstraktlarında etkiaraştırılmış daha sonra etken maddenin tespiti amacıyla etkili bulunanekstraktların alt fraksiyonları ile çalışma sürdürülmüştür. Ancak alt fraksiyonlarainildiğinde bakteri karşısında inhibisyon etkisinin azaldığı ve aynı madde ile farklızamanlarda yürütülen çalışmalarda zaman içinde etkinin azaldığı gözlenmiştir.Antibakteriyel etki çalışmalarının sonuçları istatiksel analizler uygulanarakyorumlanmıştır.Atomik kuvvet mikroskobu kullanılarak yürütülen çalışmalarda antibakteriyeletkinin hücre çeperinde hasarlanmaya yol açtığı gözlenmiştir.Sonuç olarak Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatum bitkisinin çiçekkısımlarının etanol ekstraktının Escherichia coli O157:H7 karşısında, hücreçeperinde hasara yol açarak, en belirgin inhibisyon etkisini sağladığı sonucunavarılmıştır.Anahtar Kelimeler: Escherichia coli O157:H7, Helichrysum plicatum DC. subsp.plicatum, atomik kuvvet mikroskobu, antibakteriyel etkiDanışman: Prof. Dr. S. Aykut AYTAÇ, Hacettepe Üniversitesi, MühendislikFakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü EFFECT OF Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatum ON Escherichia coliO157:H7Ayşegül DemirABSTRACTPreservative substances are unavoidably used in many products of food industryfor protection of food quality, extension of shelf life and prevention of food bornediseases. However, consumers tend to consume natural foods because of thedebate about chemical preservatives being toxic and carcinogenic. For this reasonresearches on naturally occuring antimicrobials are being increased rapidly.In this study, effect of Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatum, which is knownas an ethnobotanical plant and reported for its antimicrobial effect, on a foodborne pathogen, Escherichia coli O157:H7, was examined. For this purpose, firstlythe effect of the extracts of the Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatum hasbeen examined and then the study has been carried on the fractions of theeffective extract to specify the effective components. But it has been determined atthe results of the study on fractions that the effect against the bacterium haddecreased and that the effect of the same substances had decreased with time.The results of antibacterial effect studies have been analyzed statistically.Studies carried on with the atomic force microscopy have showed that theantibacterial effect had result in damage at the bacterial cell wall.As a result, it has been concluded that the ethanol extracts of flowering parts ofHelichrysum plicatum DC. subsp. plicatum had shown the most significantinhibitory effect on Escherichia coli O157:H7 through destroying the bacterial cellwall.Keywords: Escherichia coli O157:H7, Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatum,atomic force microscopy, antibacterial effectAdvisor: Prof. Dr. S. Aykut AYTAÇ, Hacettepe University, Faculty of Engineering,Food Engineering Departmentii
Collections