İyonize radyasyona maruz bırakılan arpa (Hordeum vulgare L.) kök ve sürgünlerine antosiyanin muamelesinin fizyolojik ve biyokimyasal düzeyde etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, arpanın (Hordeum vulgare L.; 2n=14) Akhisar-98 ve Erginel-90 çeşitlerinin kök ve sürgünlerinde, antosiyanin (Asn)?in iyonize radyasyon stresi altında büyüme parametreleri, peroksidaz (POD), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon redüktaz (GR) ve askorbat peroksidaz (APX) gibi antioksidan enzimlerin aktiviteleri, toplam fenolik madde (TFM), toplam flavonoid ve radikal temizleme aktivitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Asn arpa çeşitlerinde iyonize radyasyonun büyüme parametrelerinde oluşturduğu azalmayı iyileştirmiştir. Erginel ve Akhisar arpa çeşitlerinde iyonize radyasyon uygulaması ile POD enzim aktivitesi azalmış, SOD, GR ve APX enzim aktiviteleri artmıştır. Asn uygulaması ile arpa çeşitlerinde POD enzim aktivitesi artarken, SOD, GR ve APX enzimlerinin aktiviteleri azalmıştır. İyonize radyasyon uygulaması ile her iki arpa çeşidinde toplam flavonoid ve fenolik madde miktarı artmıştır. Asn uygulaması antioksidan aktiviteyi arttırmış ve H2O2 miktarını azaltmıştır. Sonuç olarak iyonize radyasyon ve ekzojenik Asn?in arpa çeşitleri arasında özellikle stres sonrası uygulama ile iyonize radyasyona karşı daha yüksek tolerans kazanıldığı ortaya konulmuştur. Bu sonuçlar, iyonize radyasyon stresine karşı Erginel çeşidinin dirençli, Akhisar çeşidinin ise hassas olduğunu göstermiştir The effects of anthocyanin (Acy) on growth parameters, antioxidant enzymes including peroxidase (POX), superoxide dismutase (SOD), glutathione reductase (GR) and ascorbate peroxidase (APX), total phenolic content, total flavonoids and radical scavenging activity were investigated in the root and sprout of Akhisar-98 and Erginel-90 cultivars of barley (Hordeum vulgare L.; 2n=14) under ionizing radiation stress. Acy alleviated ionizing radiation-induced decreases in growth parameters of barley cultivars. POX activities in Akhisar and Erginel decreased, while SOD, GR and APX activities increased under ionizing radiation stress. Acy treatment caused an increase of POX activity and decrease of SOD, GR and APX in Akhisar and Erginel cultivars. Total phenolic and flavonoid content increased under ionizing-radiation stress. Acy application increased antioxidant activity and reduced H2O2 content. In conclusion, a greater tolerance to ionizing radiation was acquired with the application of Acy, especially after ionizing radiation, in the two barley cultivars exposed to ionizing radiation and exogenic Acy. These findings indicate that Erginel was tolerant of and Akhisar susceptible to ionizing radiation stress.
Collections