E vitaminin zebra balığı (Danio rerio) diyetlerinde alfatokoferol (α-ttp) transfer proteini gen ekspresyonlarıüzerine olan etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada farklı oranlarda (E1=125, E2=250, E3=500 ve E4=750 mg/kg), Zebra balığı (Danio rerio) diyetlerine eklenen, E vitaminin, alfa tokoferol Transfer Proteini (α-TTP) gen ekspresyon seviyelerine etkileri araştırılmıştır. Sekiz hafta süresince bu diyet ile beslenen balıklardan deneme sonunda kas ve karaciğer dokuları alınmıştır. Bu dokulardan α-TTP gen ekspresyon seviyeleri belirlenmiştir. Hem kas hem de karaciğer dokusundan alınan örneklerde kontrol grubuyla kıyaslandığında E1 ve E2 gruplarında önemsiz, E3 ve E4 gruplarında ise istatistiki olarak önemli seviyede artış olduğu bulunmuştur.Sonuç olarak, Zebra balıklarının diyetlerine artan oranda vitamin E ilavesinin α-TTP geninin ekspresyon seviyesini olumlu yönde etkilediği kanaatine varılmıştır. In this study, effects of vitamin E, added to Zebrafish (Danio rerio) diets in different levels (E1=125, E2=250, E3=500 ve E4=750 mg/kg), to alpha tocopherol Transfer Protein (α-TTP) gene expression levels were investigated. Muscle and liver tissues were taken from the fish fed with this diet for eight weeks at the end of the experiment. α -TTP gene expression levels were determined from these tissues. When compared with the control group in both muscular and liver tissues, it was found that there was no significant difference in E1 and E2 groups and statistically significant increase in E3 and E4 groups.As a result, it has been concluded that the addition of vitamin E to the diet of zebrafish positively affects the expression level of the α-TTP gene.
Collections