Tarım ürünlerinin gıda güvenliği bilgi sistemleri ile izlenebilirliği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, ülkemiz tarımında ve ihracatında önemli bir yere sahip olan taze meyve ve sebze sektöründe gıda güvenliği yönünden mevzuata uymayan ve halk sağlığını tehlikeye düşüren ürünlerin sistem içinde yer alan tüm paydaşlar ile birlikte izlenebilmesi için bir yazılımın hazırlanması amaçlanmıştır. Taze meyve sebze sektöründe ulusal ve bölgesel düzeyde faaliyet gösteren arz/talep yönlü paydaşlar, düzenleyici ve denetleyici aktör ve örgütlenmelerin yer aldığı bir izlenebilirlik yazılımı oluşturulmuştur.Bu kapsamda, ülkemiz taze meyve ve sebze sektörü tedarik zinciri göz önünde bulundurularak ?tarladan sofraya gıda güvenliği? esasına göre üründe izlenebilirliği sağlamak ve zirai ilaç kalıntısı yönünden tespit edilen soruna anında müdahale edebilmek amacıyla elektronik ortamda yürütülecek bir bilgisayar izlenebilirlik yazılımı hazırlanmıştır.Ülkemizdeki çiftçi profili göz önünde bulundurulduğunda çiftçilerin hazırlanan bilgisayar yazılımına entegre olmasının güçlüğü düşünülerek izlenebilirlik sistemi bilgisayar yazılımının zirai ilaç bayi, komisyoncu, toptancı, süpermarket ile gıda kontrol denetimini gerçekleştiren kamu tarafından kullanılması planlanmıştır.Gıda güvenliği ve kontrolünü sağlamak amacıyla web tabanlı, merkezi sistem mimarisi ve merkezi veri tabanı yapısı üzerinde çalışacak bir izlenebilirlik uygulama sistemi olan TAMSİS (Taze Meyve ve Sebze İzlenebilirlik Sistemi) bilgisayar yazılımı hazırlanmıştır.TAMSİS, ideal bir sistem olup gıda zincirinin her kademesinde tüm ilgili taraflarca yapılan her türlü işlem ve uygulamanın izlenebilirliğini sağlayan bir sistemdir. Tüm gıda zincirinde yatay ve dikey izlenebilirlik ancak komisyoncu, toptancı, süpermarket ve gıda kontrol denetimini gerçekleştiren kamunun TAMSİS'e entegre olup düzenli bir şekilde veri yüklemesiyle mümkün olacaktır.Bu yazılımla gerçekleştirilecek etkin izlenebilirlik sistemi herhangi bir gıda güvenliği sorununda hızlı bilgi toplamayı dolayısıyla sorunun kaynağı ve nedenini mümkün olduğunca çabuk saptamayı gerçekleştirebilecek ve tedarik zincirinde gıda güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlayacaktır.Anahtar Kelimeler: İzlenebilirlik, taze meyve ve sebze The main objective of the study is to prepare a software program for tracing fresh fruits and vegetables, which are important products in the agriculture and exportation of Turkey. Monitoring the products not complying with the legislation related to food safety and endangering public health is aimed within the system by all shareholders. A traceability program has been created including the supply/demand shareholders, the regulatory and controlling actors and organizations that carry on businesses at the national and regional levels in the fresh fruits and vegetables sector.In this context, a computerized traceability software program has been prepared in order to provide traceability of products on the basis of ?food safety from farm to fork? by taking into consideration the supply chain of Turkey?s fresh fruits and vegetables sector for the purpose of interfering into determined pesticide residues issue immediately.Traceability system computer software program is planned to be used by pesticide dealers, commissioners, wholesalers, supermarkets and the officials in charge undertaking the food inspection controls when the farmers? profile in Turkey and the difficulties of integrating them with the prepared computer software program is considered.TAMSİS (Traceability System for Fresh Fruits and Vegetables) computer software program that will be operating on web-based, centralized system architecture and centralized data base traceability implementation system has been prepared for the purpose of providing food safety and control.TAMSİS is an ideal system providing for the traceability of any kind of processes and applications undertaken by the related parties at each stage of the food chain. Horizontal and vertical traceability in the whole food chain will only be possible when commissioners, wholesalers, supermarkets and the public institutions carrying out food inspection controls are integrated with TAMSİS and upload data regularly.The effective traceability system that will be utilized by this program will provide the sustainability of food safety in the supply chain through fast information collection, thus will enable the determination of the source and reason of the problem as soon as possible when a food safety problem emerges.Key Words: Traceability, fresh fruit and vegetables
Collections