Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı düzeylerde arı poleni ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yumurtacı tavuk rasyonlarına arı poleni ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülen çalışmada, 28 haftalık yaşta 96 adet Lohmann ırkı hibrit ticari yumurta tavuğu, her bir grupta 6 tekerrür ve her tekerrürde (kafes) 4 hayvan olacak şekilde 4 farklı diyetsel gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu (Pol-0) ticari yumurtacı tavuk yemiyle, diğer gruplar ise bazal yeme sırasıyla %0,5 (Pol-1), %1,0 (Pol-2) ve %1,5 (Pol-3) düzeyinde arı poleni ilavesiyle oluşturulan rasyonlarla 12 hafta süreyle beslenmişlerdir. Deneme süresince yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Kümes içinde 17 saat/gün aydınlatma programı uygulanmıştır.Arı poleni ile beslenen tavukların deneme sonu canlı ağırlıkları ve canlı ağırlık değişimleri linear olarak artış gösterdiği belirlenmiştir. Yumurtacı tavuk rasyonlarına ilave edilen arı poleninin, günlük yem tüketimini linear olarak düşürdüğü, yemden yararlanma oranını ise linear olarak artırdığı tespit edilmiştir. Rasyona değişik seviyelerde arı poleni ilavesinin yumurta kalite özeliklerinden, yumurta ağırlığını (quadratik) ve sarı indeks değerini (linear) artırdığı, ak indeks oranını ve Haugh birmini ise kübik olarak etkilediği gözlenmiştir. Muamelenin serum parametrelerinden kolestrol, trigliserit ve P değerlerini linear olarak düşürdüğü, Mg değerini ise linear olarak artırdığı tespit edilmiştir. Ancak incelenen diğer kan parametlerini etkilemediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, yemden yararlanma değerini linear olarak iyileştirmesi, serum kolesterol ve lipid seviyelerini düşürmesi gibi olumlu etkilerinden dolayı yumurtacı tavuk rasyonlarında arı poleninin kullanılabileceği ifade edilebilir.2018, 45 sayfaAnahtar Kelimeler: Yumurtacı tavuk, arı poleni, performans, yumurta kalitesi, serum parametreleri This study was conducted to evaluate the effects of bee pollen supplementation into layer diets on performance, egg quality and some blood parameters. A total of 96 Lohmann layers, 28 weeks of age as six replicate cages each containing four hens, were randomly allocated to one of four dietary treatments. Diets were control (Pol-0) or basal diet without bee pollen and experimental diets containing %0,5 (Pol-1), %1,0 (Pol-2) and %1,5 (Pol-3) bee pollen. Present study lasted for twelve weeks. During the experimental period, hens were feed ad- libitum and water was available all the times. Hen house was lit for 17 h.Layers fed with diets including bee pollen showed linear increases in body weight and body weight changes at the end of the trial. Supplementation of bee pollen into layer diet linearly decreased feed intake, and linearly increased feed conversion ratio. Inclusion of different levels bee pollen into the basal diet increased egg weight (quadratic) and yolk index (linear) but affected Haugh unit and albumen index as cubically. It was determined that adding at different levels of bee pollen to diets of laying hens linearly decreased cholesterol, triglyceride and P values and linearly increased Mg value in the serum parameters. But other serum parameters were not affected by treatment. In conclusion, it can be stated that bee pollen can be used in laying hen rations due to positive effects of linearly improvement of feed conversion ratio and lowering of serum cholesterol and lipid contents. 2018, 45 pages Keywords: Laying hens, bee pollen, performance, egg quality, serum parameters
Collections