Süt sığırcılığı işletmelerinde kadınların işgücüne katılımının analizi: Erzurum ili Pasinler ilçesi örneği
dc.contributor.advisor | Demir, Okan | |
dc.contributor.author | Sayar, Sima | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T12:57:14Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T12:57:14Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-01-25 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/47853 | |
dc.description.abstract | Türkiye'de tarım sektörünün ekonomideki yeri oldukça önemlidir. Türkiye'de olduğu gibi Erzurum'da da tarım sektörü istihdamda önemli bir yer tutmaktadır. Tarımsal üretimde kadın emeği, potansiyel bir işgücü olarak ücretsiz aile işçisi statüsündedir. Bu çalışmada, iklim şartları ve coğrafi yapısı nedeniyle bitkisel üretimden ziyade hayvansal üretimin daha yoğun yapıldığı, Erzurum ili Pasinler İlçesinde faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmelerinde kadınların işgücüne katılımları analiz edilmiştir. Bu bağlamda, tarım işletmesinde kadın emeğinin yoğunluğu, yoğunluğa etki eden sosyo-ekonomik faktörler ve işletmelerin tarımsal yapısı irdelenmiştir. 22 kırsal mahallede 135 işletmede uygulanan anketlere dayalı olarak elde edilen birincil veriler, istatistik ve ekonometrik analizlerle değerlendirilmiştir. Emek yoğunluğuna etki eden faktörler ordered probit modeliyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kadınlar tarımsal üretimde ortalama olarak yılda 976.3 saat, günde 2.6 saat çalışmaktadır. Yıllık kadın emeğinin %59.1'i süt ürünleri üretiminde, %32.1'i hayvancılıkta ve %8.8'i ise bitkisel üretimde kullanılmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre kadınlar bitkisel üretimde en fazla çapalamada, hayvansal üretimde ise tereyağı, peynir yapımında ve süt sağımında emek yoğun olarak çalışmaktadır. Tarım işletmesinin ölçeği arttıkça kadın emeğinin arttığı, tarımdışı gelirin varlığıyla kadın emeğinin azaldığı belirlenmiştir. Yöreye yapılacak doğru yayım hizmetleri, fuar gezileri, halk eğitim kurslarının kadınları daha donanımlı hale getireceği önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Kadın emeği, süt sığırcılığı, Erzurum | |
dc.description.abstract | In Turkey, where the economy of the agricultural sector is very important. As in Turkey, it holds an important place in the agriculture sector in Erzurum employment. In agricultural production, women's labor is viewed as a latent labor force and women are at the status of the unpaid family worker. In this study, the participation of women in labor force in dairy cattle enterprises was analyzed in Erzurum, Pasinler province where the animal production was made more intense from vegetal production due to climate conditions and geographical structure. In this context, the density of female labor in agriculture, the socio-economic factors affecting density, and the agricultural structure of enterprises are examined. The primary data obtained from 135 surveys in 22 villages were evaluated by statistical and econometric analyzes. Factors affecting labor intensity were analyzed by the ordered probit model. According to the findings, women work on average 976.3 hours per year in agricultural production, 2.6 hours per day. 59.1% of the annual female labor is used in dairy products production, 32.1% in livestock production and 8.8% in crop production. According to the results of the research, women are working intensively on hoeing work, butter and cheese making, and milking. It is suggested that agricultural extension activities, fair visits and public education courses for the women to be made in the region will make women more equipped.Keywords: Women's labor , dairy cattle, Erzurum | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Süt sığırcılığı işletmelerinde kadınların işgücüne katılımının analizi: Erzurum ili Pasinler ilçesi örneği | |
dc.title.alternative | Analysis of female labor in dairy cattle enterprises: The case study Pasinler of Erzurum province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-01-25 | |
dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10218663 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 528401 | |
dc.description.pages | 80 | |
dc.publisher.discipline | Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı |