Domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalığı etmeni (Clavibacter michiganensis Subsp. michiganensis (Smith) Davis et al.)`nin biyoajan bakteriler kullanılarak mücadele imkanlarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis domateste solgunluk ve kanser hastalığına neden olan önemli bir bakteriyel patojendir. Bu patojene karşı etkili bir mücadele yöntemi bulunmamaktadır. Yapılan bu çalışmada; daha önce yürütülen çalışmalarda yabani ve kültür bitkilerinden izole edilen toplam 1150 epifitik veya endofitik aday biyoajan bakteri izolatları in vitro koşullarda patojene karşı test edilmiştir. In vitro test sonuçlarına göre seçilen toplam 48 adet bakteri izolatının üretikleri bazı metabolitler ve enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Bu izolatlar viyollerde denererek seçilen toplam 7 bakteri izolatının saksıda kontrollü koşullarda ve tarlada bitki gelişimi ve hastalık şiddeti üzerine etkisi test edilmiştir. Biyoajanların hastalığı engelleme oranı saksı denemelerinde %68 ile %95,7; tarla denemelerinde ise %63,8 ile %89,3 arasında değişmiştir. Her iki denemede de en etkili iki izolatın TV-85D ve TV-49A olduğu tespit edilmiştir. In vivo denemelerde test edilen bütün bakteri izolatlarının bitkideki antioksidan enzim düzeylerinde de önemli artışlara sebep olduğu görünmüştür. Formülasyon oluşturulması için seçilen bu iki bakteri izolatının sera ve tarla çalışmalarında da hastalığı %88 ile %94 oranında engellediği belirlenmiştir. Bu iki formülasyon bitki gelişim parametreleri ve verimde de önemli artışlara sebep olmuştur. Etkili bulunan bu iki bakteri izolatının 16s rDNA sonuçları TV-49A izolatı için Bacillus pumilus ve TV-85D izolatı için Bacillus velezensis olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak raf ömrü daha uzun bir taşıyıcı formülasyonun geliştirilmesi durumunda bu iki biyoajan bakterinin de patojenin mücadelesinde başarılı bir şekilde kullanılabileceği düşünmektedir. Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis is an important bacterial pathogen that causes wilt and canker disease in tomato. There is no effective control measures against this pathogen. In this study; a total of 1150 bacteria isolates epiphytic or endophytic candidate isolated from wild and cultivated plants in previous studies were tested against pathogens in vitro conditions. According to the in vitro test results, some metabolites and enzyme activities of the total 48 bacteria isolates were determined. These isolates were tested in the violes and 7 bacterial isolates selected for green house assay in controlled conditions and their effect on plant growth and disease severity in the field. The rate of disease inhibition of bioagents was 68% to 95.7% in green house trials; it ranged from 63.8% to 89.3% in the field trials. In two experiments the most effective isolates were TV-85D and TV-49A. It has been observed that all of the bacterial isolates tested in vivo experiments cause significant increases in antioxidant enzyme levels in the plant. These two bacterial isolates (TV-85D and TV-49A) were selected to development of formulations and prevented the disease by 88% to 94% in greenhouse and field studies. These two formulations led to significant increases in plant growth parameters and yield. These two bacterial isolates by 16s rDNA results were determined as Bacillus pumilus for TV-49A isolate and Bacillus velezensis for TV-85D isolate. Consequently, in the case of the development of a longer shelf-life carrier formulation, these two bioagent bacteria can also be used successfully in the pathogen challenge.
Collections