Mikotoksinlerin, çözücü karışımları ve toksin bağlayıcılarla kimyasal ilgi ve çözünürlük profillerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Mikotoksinler, gıda maddelerinde ve yemlerde toksik kirlenmeye neden olan en bilinen küf mantarı metabolitleridir. 1960'lardan bu yana insan ve hayvan sağlığını önemli ölçüde tehdit etmekle birlikte ekonomik kayıplara da yol açmaktadır. Bundan dolayı, mikotoksin analizi için yeni metotlar geliştirme isteği oluşmuştur.Çalışmanın ilk aşamasında, Aflatoksinlerin (Aflatoksin B1, B2, G1, G2, M1, M2, B2a, G2a) ve Okratoksin A'nın Koheziv Enerji Yoğunlukları ve/veya çözünürlük parametreleri Askadskii, Hoy, Van Krevelen-Hoftyzer yaklaşımlarına göre hesaplanmıştır. Mikotoksinlerin Koheziv Enerji Yoğunlukları karşılaştırıldığında, toplam çözünürlük parametreleri sırasıyla Askadskii, Hoy, Van Krevelen-Hoftyzer yaklaşımlarına göre 24.4-26.5 (J/cm3)1/2, 24.3-26.6 (J/cm3)1/2 ve 22.0-25.0 (J/cm3)1/2 aralığında değişmektedir.İkinci aşamada, farklı ikili çözücü karışımlarının Koheziv Enerji Yoğunlukları Askadskii yaklaşımına göre hesaplanmıştır. Bu çalışmada, gıda maddeleri ve yemlerden mikotoksinlerin özütlenmesinde kullanılacak olan en uygun çözücü karışımı Aseton-Su (90:10, v/v) ve Kloroform-Metanol (70:30, v/v ile 50:50, v/v aralığında) olarak belirlenmiştir.Son aşamada, toksin bağlayıcıların (mannoz, mannan, dekstran, selüloz, Polivinilpirolidon, Polipirol) Koheziv Enerji Yoğunlukları üç farklı yaklaşıma göre hesaplanmış ve farklı toksin bağlayıcıların toplam çözünürlük parametreleri belirlenmiş ve mikotoksinler ile toksin bağlayıcıların arasındaki kimyasal ilgi/kapasiteleri tartışılmıştır. Mycotoxins are fungal metabolites that have been of major concern as the toxic contaminants of foodstuffs and feeds, and have been recognized as a potential threat to human and animal health since the early 1960s resulting in frequent economic losses. Therefore, the development of methods for the analysis of mycotoxins has been constantly in demand.At the initial stage of the research, the Cohesive Energy Densities and/or solubility parameters of Aflatoxins (Aflatoxin B1, B2, G1, G2, M1, M2, B2a, G2a) and Ochratoxin A have been calculated with respect to Askadskii, Hoy, Van Krevelen-Hoftyzer approaches. When the Cohesive Energy Densities of mycotoxins are compared, the total solubility parameters are changed in the range of 24.4-26.5 (J/cm3)1/2, 24.3-26.6 (J/cm3)1/2 and 22.0-25.0 (J/cm3)1/2 according to the Askadskii, Hoy, Van Krevelen-Hoftyzer approaches, respectively.In the second stage, the Cohesive Energy Densities of different binary solvent mixtures have been calculated with respect to the Askadskii?s approach. In this study, the most suitable solvent mixtures have been evaluated as Acetone-Water (90:10, v/v) and Chloroform-Methanol (between 70:30, v/v - 50:50, v/v) in order to determine the extraction of mycotoxins from foodstuffs and feeds.In the final stage, the Cohesive Energy Densities of toxin bindings, such as mannose, mannan, dextran, cellulose, Polyvinylpyrrolidone, Polypyrrole have been calculated with respect to the three different approaches and the values of the total solubility parameters of different toxin bindings have been determined and the chemical affinities/ capabilities between mycotoxins and toxin bindings have been discussed.
Collections