Akroleinin nörotoksik etkilerinin sıçanlarda araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İnsanlar sağlığı olumsuz yönde etkileyen pek çok kimyasala çevre ve besin yoluyla maruz kalmaktadırlar. Akrolein, tütün ve diğer bitkilerin, benzinin ve yağların yanması ve yemeklerin pişme süresince, karbohidratlar, bitkisel ve hayvansal yağların ısı ile muamelesi sonucunda oluşur.Yapılan çalışma kapsamında akroleinin gelişmekte olan erkek sıçanlarda subkronik nörotoksik etkileri incelenmiştir. Çalışmada her grupta 10 sıçan olacak şekilde 3 farklı doz (0,5 mg/kg/gün, 1 mg/kg/gün, 2 mg/kg/gün) akrolein uygulanan uygulama grubu ve 2 adet kontrol grubu olmak üzere toplam 5 grup yer almıştır. Uygulama gruplarındaki sıçanlara 90 gün süreyle akrolein oral yolla verilmiş, çalışma süresince hayvanların yem ve su tüketimleri günlük olarak ölçülerek, hayvan ağırlıkları haftalık olarak kaydedilmiştir.Uygulama süresi sonunda sıçanlardan alınan kan örneklerinden elde edilen serumlarda biyokimyasal analizler yapılmıştır. Total protein, Miyelin Temel Proteini (MBP) ve Glial Fibriler Asidik Protein (GFAP) miktarlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamazken, histolojik ve immünohistokimyasal olarak yapılan incelemeler sonucunda uygulama gruplarında anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Beyin korteks yapısındaki hücre tabakalaşmasında bozulma, nöron sitoplazmalarında vakuolleşme ve hücre küçülmesi gibi bulguların yanında nörofilamentlerde anlamlı farklılık derecesinde birikme olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonunda çeşitli yollarla maruziyet söz konusu olan akroleinin olası subkronik nörotoksik etkilere neden olduğu ortaya çıkarılmıştır. People are exposed to many chemicals that effect health in a negative way by environment and food. Acrolein is a chemical that is formed by burning tobaccos and other plants, dizel and oils and it is formed by heating carbohydrates, herbal and animal fats.Within the content of the study, subchronical neurotoxic effects of acrolein in growing male rats have been examined. In the examination there have been 5 groups, including 10 rats in every group, which include 3 different acrolein treatment dose groups (0,5 mg/kg/day, 1 mg/kg/day, 2 mg/kg/day) and two control groups. The rats in treatment groups have been exposed to acrolein orally for 90 days. During the study, the amounts of food and water consumption have been recorded daily and weights of the animals have been recorded weekly.At the end of the treatment, bloods samples have been taken from the animals and then biochemical analyses have been conducted. However, no significant differences for statistically has been dedicated amount of total protein, Myelin Basic Protein (MBP), Glial Fibrillary Asidic Protein (GFAP) histologically and immunohistochemically.examination showed significant differences in treatment groups. With results such as degredation of brain cortex cell layers, vacuolization of neuron cytoplasms and cell reduction, statistically significant accumulation of neurofilaments has been detected. At the end of the study, possible subchronical neurotoxic effects of acrolein that is exposed in many ways have been found out.
Collections