Zargana balığının (Belone belone euxini Günther, 1866) beslenme ekolojisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ekim 2010 ve Kasım 2011 tarihleri arasında sonbahar ve kış mevsimlerinde Trabzon kıyılarında ticari avcılık yapan balıkçılardan temin edilen toplam 679 örnekle çalışılmıştır. Zargana balıklarının bağırsak içerikleri analiz edilmiştir. Bu çalışmada zargana balığının genel diyet kompozisyonu, boy, cinsiyet, yaş ve mevsimin diyet kompozisyonu üzerindeki etkisi ve beslenme stratejisi çalışılmıştır. Bağırsak içerikleri analizi sonucunda balığın başlıca preyini karasal kökenli kanatlı karınca (%IRI: 59,7) ve hamsi (%IRI: 28,3) oluşturmaktadır. Diğer preyler ise mollusk, krustase ve isopod olarak tespit edilmiştir. Zargana balıklarında boya göre diyet kompozisyonunda önemli değişiklikler gözlenmiştir (P<0,01). Boy arttıkça kanatlı karınca tüketimi azalırken hamsi tüketiminde artış gözlenmiştir. Sonbaharda predatör zargana balığı çoğunlukla karınca tüketirken kışın başlıca preyini ise balık oluşturmaktadır (P<0,01). Hem dişi hem de erkek zargana balıklarının diyet kompozisyonlarında önemli farklılıklar gözlenmiştir (P<0,01). Aynı boy grubundaki erkek bireyler dişilerden daha fazla kanatlı karınca tüketmektedir. Yaşa göre diyet kompozisyonunda önemli farklılıklar gözlenmiştir (P<0,01). 1 ve 2 yaş grubundaki balıkların başlıca preyini karıncalar oluştururken; 4 yaş grubundaki balıklarda ise karınca tüketimine rastlanmamıştır. Garfish samples were obtained from commercial cathces during autumn and winter months of 2010 and 2011 in Trabzon, Southeast Black Sea Region. 533 specimens in autumn and 146 specimens in winter, 679 samples in total were collected from garfish trammel nets of artisanal fishermen. Gut contens of samples were analysed. In this study, common diet composition (the effect of size, sex, age and season) and feeding habits were studied. The most frequent food items in the diet were flying ants (%IRI: 59.7) and anchovy (%IRI: 28.3). Others were mollusks, crustaceans and isopods. The effect of size on diet was significant (P<0.01). When size increased anchovy were dominant. In autumn, the preferred food item was flying ants while in winter it was fish (P<0.01). Female and male diets differed significantly (P<0.01). In both same size groups, males consumed more flying ants than females. The effect of age on diet was significant (P<0.01). While 1 and 2 year old garfish consumed mainly flying ants, 4 year old garfish' gut contained no flying ants.
Collections