Gastric evacuation of formulated feeds in brook trout
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Balıklarda mide boşaltım oranı (GER) çalışmaları ile yetiştiriciliği yapılan balıkların yem alımının durduğu ve tekrar başladığı andaki mide doluluğu hesaplanarak optimum besleme sıklığı belirlenebilir. Bu çalışmada, ticari pelet yemlerle beslenen kaynak alabalıklarında; yem miktarı, balık boyu, sıcaklık, yemin enerji miktarı, yemin saklama koşulları ve ilave yemleme gibi faktörlerin GER üzerine etkisi belirlenmiştir. Bu amaçla; küçük (15 cm) ve büyük (23 cm) balıklar üç farklı öğün büyüklüğü ile beslenmiştir. Elde edilen verilerle mide boşaltımı basit üstel ilişki ile belirlenmiştir. Ayrıca besin büyüklüğünden bağımsız olarak mide boşaltımını en iyi tanımlayan modelin karekök model olduğu belirlenmiştir. Sıcaklığın etkisinin belirlenmesi amacıyla 12,5° C, 13,2° C, 15,0° C, 16,8° C, 18,6° C ve 20,0° C'de denemeler yapılmış; 12,5° C–18,6° C arasında GER'de eksponansiyel bir artış, 20°C'de ise keskin bir düşüş gözlemnlenmiştir. Kaolin ile seyreltilerek 12,6 kJ g–1, 17,7 kJ g–1 ve 22,0 kJ g–1 enerji miktarına sahip üç yem formüle edilmiş ve bunların GER üzerine olan etkileri belirlenmiştir. Yemdeki enerji miktarı azaldıkça mide boşaltımı artış göstermiştir. Bununla birlikte, GER üzerine depolama koşullarının ve ilave yemlemenin etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ticari pelet yemle beslenen balıklarda GER modeli 〖dS〗_t/dt= -0.000860L^1.31 〖E^(-0.41) e〗^(0.08 T) (1-e^1.82(T-20.6 ) )√(S_t ) (gr sa-1) olarak belirlenmiştir. Modelin test edilmesi için üç gün boyunca düzenli olarak beslenen balıkların mide doluluk oranları model ile hesaplanmıştır. Hesaplanan değerlerin gerçek değerlere çok yakın olduğu tespit edilmiştir. Bu model yetiştiricilik faaliyetlerinde beslenme rutinlerinin geliştirilmesinde geniş bir kullanım alanı bulabilecektir. Gastric evacuation rate (GER) can be used to estimate stomach fullness in fish at any postprandial time, to predict return of appetite and optimize feeding regimes. The influences of meal size, fish size L (cm), temperature T (°C), dietary energy density E (kJ g–1) and feed storage conditions (frozen, ambient conditions), on GER of brook trout fed a single meal of commercial pellets were studied. In addition, the effect of a second meal on GER was examined. Small (15 cm) and large (23 cm) fish were fed three meal sizes (close to satiation, 50% and 25%). GE was analyzed using a general power function, and data indicated that the square root function best described GE in brook trout independently of meal size. GER experiments performed at 12.5° C, 13.2° C, 15° C, 16.8° C, 18.6° C and 20° C revealed an exponential increased in GER from 12.5° to 18.6° C and then a sharp decline at 20° C. The effect of dietary energy density was determined using meals of 12.6 kJ g–1, 17.7 kJ g–1, and 22 kJ g–1. GER increased with decreasing energy density of the meal. Neither feed storage conditions nor the arrival of a second meal influenced GER. The GER model for brook trout fed commercial pellets was 〖dS〗_t/dt= -0.000860L^1.31 〖E^(-0.41) e〗^(0.08 T) (1-e^1.82(T-20.6 ) )√(S_t ) (g h-1), where St is current stomach mass (g) and t is time (h). This GER model was used to calculate the amount of food that should be present in the stomach of a brook trout that had been fed on three consecutive days. The predicted values were similar to the observed (r2 = 0.987). The GER model can be used to predict stomach content in fish that have been fed repeatedly and should have applications in the development of feeding routines for brook trout.
Collections