Domates erken yanıklığı etmeni alternaria solani (ell.ve mart.) jones ve grout. mücadelesinde uçucu yağların antifungal aktivitelerin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, domateste erken yanıklık hastalığına neden olan Alternaria solani (Ell. ve Mart.) Jones ve Grout. patojeni üzerine farklı bitki türlelinden (Satureja hortensis L., Thymbra spicata L., Thymus sipyleus Boiss, Origanum majorana L., Origanum syriacium L., Origanum onites L., Origanum vulgare L., Artemisia absinthium L., Artemisia santonicum L. ve Artemisia spicigera C Koch.) elde edilen uçucu yağların in vitro ve in vivo koşullarda antifungal aktiviteleri araştırılmıştır. Bu amaçla in vitro koşullarda 140, 280, 560, 1000 µl/L ve in vivo denemelerinde ise 2.5, 5, 10, 20 µl/meyve konsantrasyonları kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, uçucu yağların Alternaria solani'ye karşı etkili bir antifungal etkiye sahip olduğunu göstermektedir. İn vitro uygulamalarda, Thymus sipyleus ve O. onites'den elde edilen uçucu yağları en yüksek antifungal etkiyi göstererek, fungusun misel gelişimini %100 engellemişlerdir. İn vivo koşullarda, O. majorana ve A. absinthium uçucu yağları, domates meyvelerindeki hastalık gelişimini 2.5 µl/meyve konsantrasyonlarında, O.majorana için %84, A. absinthium için ise %64 oranında inhibe ettiği gözlenmiştir. Kullanılan tüm uçucu yağların yüksek oranda antifungal aktiviteye sahip oldukları tespit edilmiştir. In this study, the antifungal activities of essential oils obtained from various plants (Satureja hortensis L., Thymbra spicata L., Thymus sipyleus Boiss, Origanum majorana L., Origanum syriacium L., Origanum onites L., Origanum vulgare L., Artemisia absinthium L., Artemisia santonicum L. ve Artemisia spicigera C Koch.) were investigated on Alternaria solani (Ell. And Mart.) Jones and Grout. Which causes early blight disease in tomato.. The concentrations used in the study were 140, 280, 560, 1000 µl/L in the in vitro and 2.5, 5, 10, 20 µl/fruit under in vivo experiments. The results obtained indicate that the essential oils have great antifungal effect against Alternaria solani. In the in vitro applications, the essential oils from Thymus sipyleus and O .onites exhibited the highest antifungal effect and %100 inhibited the growth of the fungi in all the concentrations. Under in vivo conditions, the essential oils from O. majorana and A. absinthium caused the highest inhibition of disease lesion development on the fruit. Their inhibition percentage was seen as %84 of O. majorana, and %64 of A. absinthium at 2.5 µl/fruit concentrations. All the used essential oils revealed antifungal activity.
Collections