Mersin-Anamur ile Antalya-Alanya yörelerinde kimyasal ve organik muz yetiştirilen alanlardaki toprak özellikleriyle, verim vekalite unsurlarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Mersin ili Anamur ilçesi ile Antalya İli Alanya İlçesinde kimyasal ve organik muz yetiştirilen bahçelerden alınan toprak örneklerinin bazı özellikleri ile muz meyvesinin bazı kalite ölçütlerini belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Mersin ili Anamur ilçesi ve Antalya ili Alanya ilçelerinden organik ve kimyasal muz yetiştirilen 2'şer adet (toplam 8 adet) muz bahçesi belirlenmiştir. Belirlenen bu bahçelerden 2014 yılı Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında toprak ve bitki (yaprak) örnekleri alınarak, toprak örneklerinde pH, organik madde, kireç, elverişli P, değişebilir Ca, Mg, K , E.C.103 ve tekstür sınıfı, bitki yapraklarında N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu seviyeleri belirlenmiştir. Ayrıca hasat döneminde (2014 yılı Ekim ayı) her bahçeden meyve örnekleri alınarak muz meyvesinde protein, şeker, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH vetitre edilebilir asitlik miktarı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre toprak örneklerinin pH'sı nötr ve hafif alkalin (pH 6,8-7,7), kireç içerikleri az, orta ve fazla (%2,0-17,3), organik madde içerikleri yeterli (%2,2-%6,0), elverişli P yeterli (8,2-91,6 kg P2O5/da), EC.103 değerleri 0,1-1,1 dS/cm olup tuzluluk sorunu yoktur. Değişebilir Ca içerikleri 6,0 ile 12,5 me/100g, değişebilir Mg içerikleri 0,8 ile 2,5 me/100g ve değişebilir K içerikleri 0,2 ile 1,0 me/100g arasında değişmektedir. Değişebilir K içeriği yönünden Deneme bahçesi toprakları yetersizdir. Deneme bahçelerinin mekanik yapıları genel olarak kaba bünyelidir.Deneme alanlarından faklı zamanlarda alınan yaprak örneklerinin N içeriği %2,06 ile %3,61, P içeriği %0,35 ile %0,54 ve K içeriği %1,77 ile %5,50 olup, muz yaprak örneklerinin P ve K içerikleri genel olarak düşüktür. Yaprak örneklerinin Ca içerikleri %120 ile %2,73, Mg içerikleri %0.21 ile %0.89, Fe içerikleri 65.4 ile 157.0 ppm, Zn içerikleri 18.8 ile 71.5 ppm; Mn içerikleri 11.1 ile 44.2 ppm ve Cu içerikleri 4.5 ile 8.3 ppm arasında olup geniş bir dağılım göstermektedir.Deneme bahçelerinden alınan muz meyvelerinin protein içeriği %1.59 ile %2.16, şeker oranı %11.21 ile %12.25, SÇKM içerikleri %17.8 ile %22.7, pH değerleri 5.43 ile 5.80 ve titre edilebilir asitlik 1.34 ile 1.67 arasında belirlenmiştir.Muz tarımı yapılan (Anamur ve Alanya) yörelerin bazı toprak özellikleri (pH, organik madde, CaCO3, elverişli P, değişebilir Ca, Mg veK) ile kimyasal ve organik muz yetiştiriciliği yapılan bahçelerin meyve kalite parametreleri (% protein, % şeker ve % SÇKM) arasındaki ilişkiler istatistiki olarak önemli (p<0.01) bulunmuştur. This study was conducted to determine the quality criteria of banana fruit and to reveal the relationship between them and some of the characteristics of the soil samples taken from gardens grown in chemical and organic bananas in Anamur-Antalya and Alanya-Antalya.For this purpose, 2 banana orchards grown in organic and chemical bananas from each of the Anamur and Alanya districts (8 in total) were identified.On the soil soil samples taken from these gardens in April, July and October 2014 pH, organic matter, lime, suitable P, changeable Ca, Mg, K, E.Cx103 and texture class, and on the plant (leaf) samples N, P, K , Ca, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu analyzes were performed.In addition, fruit samples were taken from each garden during harvest period (2014 October) and protein, sugar, water soluble dry matter (TSSM), pH and acidity analyzes were performed in banana fruit.According to results, the pH of the soil samples is neutral and slightly alkaline (pH 6.8-7.7), lime content is low, medium and high (2.0-17.3%), organic matter (2.2%-6.0%) and suitable P contents (8.2 - 91.6 kg) P2O5/da) is sufficient, EC.103 values are between 0.1-1.1 dS/cm and there is no salinity problem.Exchangeable Ca contents of the soil has been determined between 6.0 and 12.5 me/100 g, exchangeable Mg content of 0.8 to 2.5 me/100g and the exchangeable K content between 0.2 and 1.0 me/100g. The changeable K content of the trial orchard lands was determined to be insufficient. The mechanical structures of the experimental gardens are generally coarse N content of leaf samples taken at different times was determined as 2.06%, 3.61%, P content 0.35% 0.54% and K content 1.77% to 5.50% and P and K contents of banana leaf samples were generally low.Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu contents of the leaf samples showed a wide distribution (Ca; 1.20% and 2.73%, Mg; 0.21% 0.89%, Fe; 65.4 to 157.0 ppm, Zn; 18.8 to 71.5 ppm, Mn; 11.1 to 44.2 ppm and Cu; 4.5 to 8.3 ppm, respectivelly).Protein content of the banana fruits was determined between 1.59-2.16%, the sugar content between 11.21-12.25%, the content of SECM between 17.8-22.7%, the pH values between 5.43-5.80 and the acidity values between 1.34-1.67.The relationship between some soil properties (ph, organic matter, CaCO3, available P, exchangeable Ca, Mg and K) of the cultivated banana areas (Anamur and Alanya) and the quality of fruit and vegetable quality parameters (% protein,% sugar and% SÇKM) was found statistically significant (p <0.01).
Collections