Show simple item record

dc.contributor.advisorMacit, Muhlis
dc.contributor.authorPalangi, Valiollah
dc.date.accessioned2020-12-03T12:53:37Z
dc.date.available2020-12-03T12:53:37Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-04-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/47385
dc.description.abstractBu çalışma, değişik organik asitlerin, bireysel ve kombinasyonlarının (Fumarik Asit (Fu), Malik Asit (Ma), Formik Asit (Fo), Fu + Ma, Fu + Fo, Fo + Ma ve Fu + Ma + Fo) yonca (Medicago polymorphia), ak üçgül (Trifolium repens) ve tüylü fiğ (Vicia villosa)'in in vitro koşullarda gaz ve metan (CH4) üretimi ile rumen sıvısı uçucu yağ asitleri (UYA), organik madde sindirimi (OMS), metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) düzeyine etkilerinin saptanması amacıyla düzenlenmiştir. Çalışmada yaklaşık 2 yaşlı 2 baş İvesi koç kullanılmıştır. Yem materyali olarak Erzurum il merkez ilçesi mer'alarından toplanan yonca (Medicago polymorphia), ak üçgül (Trifolium repens) ve tüylü fiğ (Vicia villosa) otu oluşturmuştur. Yemlerin in vitro gaz üretimlerinin ölçülmesinde Hohenheim gas testi kullanılmış ve gaz ölçümleri sırasıyla 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96. saat aralıklarla yapılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, yemler x organik asit interaksiyonlarının baklagil yem bitkilerinin farklı inkübasyon saatlerinde tespit edilen in vitro gaz üretim miktarları, ME, NEL ve OMS değerleri ile rumen sıvısı toplam ve bireysel uçucu yağ asitleri ve inkübasyonun 24. saatinde ölçülen metan gazı değerleri üzerine etkileri önemli bulunmuştur (p<0.05, p<0.01). Organik asitlerin ise hem bireysel hem de kombinasyonlar şeklinde yemlere uygulanması ME ve OMS değerleri ile inkübasyonun 24. saatinde saptanan metan gazı miktarları dışında kalan bütün parametreleri önemli düzeyde etkilemiştir (p<0.01). Sonuç olarak, 24 ve 96. saatlerde ölçülen toplam gaz üretimi miktarını artırması, ME, OMS ve NEL değerleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisinin olmaması, propiyonik asidi kontrol grubuna kıyasla düşürmeden asetik asit miktarını artırıp inkübasyonun 24. saatinde ölçülen metan miktarını azaltmasından dolayı, bireysel veya kombinasyonlar halinde bulunan organik asitlerden, fumarik asitin baklagil kaba yemlerine ilavesinin daha uygun olduğu tespit edilmiştir. Özetle, fumarik asitin ruminantlardan yayılan metan emisyonunu azaltarak çevre koşullarını iyileştirmede sürdürülebilir şekilde kullanılabileceği düşünülmekte ve aynı zamanda in vitro çalışmalardan elde edilen sonuçların test edilmesi için in vivo çalışmaların da yürütülmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractThis study was conducted to evaluate the effects of different organic acids as either individually or in combinations at varying levels (Fumaric Acid (Fu), Malic Acid (Ma), Formic Acid (Fo), Fu+Ma, Fu+Fo, Fo+Ma and Fu+Ma+Fo) on in vitro total gas (TG) and methane gas production (MP), organic matter digestibility (OMD), metabolizable energy (ME), net energy lactation (NEL) and volatile fatty acids (VFA) of some legume forages such as alfalfa (Medicago polymorphia), white clover (Trifolium repens) and hairy vetch (Vicia villosa). Two-years old of two Awassi Rams were used to get rumen fluid for gas production technique. Some legume forages such as alfalfa (Medicago polymorphia), white clover (Trifolium repens) and hairy vetch (Vicia villosa) grown as naturally in the pastures of Erzurum province were investigated as feed materials. Study was composed by in vitro gas experiments, which was conducted using Hohenhem gas test. Gas volume was measured and sampled at 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96h of incubation times, and the volatile fatty acid (VFA) profile was assessed at the end of the experiment. The effects of legume forage x organic acid interctions and legume forages on the amounts of in vitro gas production determined at different incubation times; ME, NEL and OMD values; aceteta, propionate, butyrate and total volatile fatty acids (TVFA); the amounts of methane production measured at 24h of incubation were found significant (p<0.05, p<0.01). All of the parameters, except for ME and OMD values, and the amounts of methane production measured at 24h were affected by organic acids, either individually or in combinations at varying levels (p<0.01). As a result, the addition of fumaric acid to legume forages was more effective than the other organic acids as either individually or in combinations at varying levels since it was able to increase the amounts of total gas production determined at 24h and at 96h, and decreased the amount of methane measured at 24h of incubation, and increased the acetata without decreasing of propionate compared to the control and did not have any adverse effect on the ME, NEL and OMD values. It was concluded that fumaric acid may be used in a sustainable way by reducing the emission of methane emitted from ruminants and improving the environmental conditions. However, in vivo studies have been recommended to test the results obtained from in vitro gas production technics.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBaklagil kaba yemlerini organik asitlerle işlemenin In vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of processing legume forages with organic acids on In vitro gas production, rumen fermantation and methan production
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-04-18
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10238501
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid538716
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineYemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess