Farklı karışım oranları ve hasat dönemlerinin yem bezelyesi (Pisum sativum L.) + yulaf (Avena sativa L.) karışımlarında verim ve yem kalitesine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Erzurum sulu şartlarında 2015 yılında yürütülen bu araştırmada yulaf ve yem bezelyesinin yalnız ve farklı karışım oranları değerlendirilmiştir. Ayrıca çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme ve bakla bağlama dönemlerinde olmak üzere 3 farklı biçim zamanı denenmiştir. Denemede kuru ot verimleri, ham protein oranı, ADF oranı, NDF oranı, NYD, ham kül oranı, botanik kompozisyon, bitki boyu gibi parametreler incelenmiştir. Araştırma sonucunda kuru ot verimi açısından karışımların yalnız ekimlerden daha yüksek değerlere sahip olduğu ve en yüksek verimin ise (846,51 kg/da) %33 YB+%66 Y karışımından elde edildiği belirlenmiştir. Kalite açısından ise baklagil ağırlıklı karışımların uygun olduğu sonucuna varılmıştır. En yüksek bitki boyu yalın ekilen yulafta (73,44 cm) tespit edilirken en kısa bitki boyu ise yalın ekilen yem bezelyesinde (66,78 cm) kaydedilmiştir. Çiçeklenme başlangıcında 61,06 cm olan bitki boyu bakla bağlama döneminde 82,40 cm olarak kaydedilmiştir. Yem kalitesi açısından karışım oranlarında baklagil oranı arttıkça ADF, NDF ve ham protein oranının arttığı biçim zamanı ilerledikçe ADF ve NDF oranı artarken ham protein oranının azaldığı tespit edilmiştir. Nisbi yem değeri en yüksek yalın ekilen yem bezelyesinde elde edilirken biçim zamanının ilerlemesi ile NYD'nin azaldığı tespit edilmiştir. Botanik kompozisyondaki yem bezelyesi oranı karışımlarda ve biçim zamanlarında önemli değişikliklere neden olmuştur. Sonuç olarak, verim ve kalite özellikleri kombine bir şekilde düşünüldüğünde, yem bezelyesi + yulaf karışımlarının %50 YB+ %50 Y olacak şekilde ekilmesi ve yem bezelyesinin tam çiçeklendiği dönemde hasat edilmesi önerilebilir. This study was conducted in 2015 in Erzurum irrigated conditions, and Pea and Oat alone, different mixture ratios of pea intercrops with oat were evaluated. Also, three different harvesting periods were tried, including the beginning of flowering, full flowering and pod binding periods.In the experiment, dry matter yield, crude protein content, Acid Detergent Fiber (ADF) and Neutral Detergent Fiber (NDF) ratios, Relative Feed Value (RFV), crude ash ratio, botanical composition, plant height was investigated. As a result of the study, it was found that the mixtures had higher dry matter yield than the sowing alone and the highest yield (846,51 kg/da) was obtained from 33% pea:66% oat intercrop. In terms of feed quality, it was concluded that the mixtures with higher legume ratios were suitable. The highest plant height was determined in oats alone (73,44 cm) treatments while the lowest plant height was recorded in peas alone (66,78 cm) treatments. Plant height was 61,06 cm at the beginning of flowering, 82,40 cm at the pods formation period. In terms of feed quality, it was determined that the ratio of ADF, NDF and crude protein increased as the ratio of legumes increased and ADF and NDF ratio increased while crude protein ratio decreased. It was determined that RFV was reduced by the progression of the maturation period, the highest relative feed value was obtained from the pea alone treatments. The rate of peas in botanical composition caused significant changes in mixtures and harvesting time. As a result, When yield and feed quality characteristics thought together, it is suggested that pea + oat mixtures should be planted in 50% pea + 50% oat intercrop and harvested at the pea full bloom.
Collections