Erzurum ili Uzundere ilçesinde farklı fizyografyaya sahip meyve ve sebze bahçesi toprak örneklerinin bazı özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Erzurum ili Uzundere merkez ve köylerinden (Ulubağ, Çağlayan, Gölbaşı ve Kirazlı) farklı topoğrafyaya sahip (taban ve yamaç) meyve ve sebze bahçelerinden alınan toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla meyve ve sebze yetiştiriciliğinin yoğunluğu dikkate alınarak meyve ve sebze yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Uzundere merkez ile Ulubağ, Çağlayan, Gölbaşı ve Kirazlı köylerinde belirlenen bahçelerden toprak örnekleri alınmış ve analiz edilmiştir. Elde edilen toprak analiz sonuçları sınır değerler ile karşılaştırılarak yöre toprakların beslenme ve verimlilik durumları belirlenmeye çalışılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre meyve ve sebze bahçelerinden alınan toprak örneklerinin pH'sı nötr ve hafif alkalin (pH 7.34-7.90), kireç içerikleri az ve orta (%1.39-7.87), organik madde içerikleri orta ve yeterli (%2.23 ile %7.10), elverişli P2O5 orta ve yeterli (7.37-35.54 kg P2O5 da-1), EC.103 değerleri 0.31-0.89 dS m-1 olup tuzsuz sınıfında yer almaktadır. Değişebilir Ca+Mg içerikleri 10.51 ile 21.57 me 100g-1 ve değişebilir K içerikleri de 0.12 ile 2.06 me 100g-1 arasında değişmektedir. Meyve ve sebze bahçelerinden alınan toprak örneklerinin bitki tarafından alınabilir Fe, Mn, Zn ve Cu içerikleri sırasıyla 0.71-2.73, 4.60-16.40, 0.96-4.52 ve 1.14-4.14 ppm arasındadır. This study was carried out to determine some physical and chemical properties of soil samples taken from fruit and vegetable gardens with different topography (base and slope) from Uzundere centers and villages (Ulubağ, Çağlayan, Gölbaşı and Kirazlı). For this purpose, soil samples were collected and analyzed from Uzundere center, where the fruits and vegetables were grown, and the gardens determined in the villages of Ulubağ, Çağlayan, Gölbaşı and Kirazlı. The soil analysis results were compared with the limit values and the nutrition and productivity status of the soils was determined.According to the results obtained from the fruit and vegetable gardens soil pH of the samples taken neutral and slightly alkaline (pH 7.34-7.90), lime contents were moderate (1.39-7.87%), organic matter contents were medium and sufficient (2.23% 7.10%), available P2O5 contents were medium and sufficient (7.37-35.54 kg P2O5 da-1), ECx103 values were 0.31-0.89 dS m-1 and classified in the salt-free class. The exchangeable Ca+Mg content ranges from 10.51 to 21.57 me 100g-1 and the exchangeable K content ranges from 0.12 to 2.06 me 100g-1. Fe, Mn, Zn and Cu contents of the soil samples taken from fruit and vegetable gardens are between 0.71-2.73, 4.60-16.40, 0.96-4.52 and 1.14-4.14 ppm respectively.
Collections