Şanlıurfa ili merkez Eyyübiye ilçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Şanlıurfa ili merkez Eyyübiye ilçesine bağlı köylerdeki sığırcılık işletmelerinin yapısal özelliklerini, yaşanan sorunları ve devletten beklentileri incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla ilçenin 64 farklı köyünde toplam 135 işletme sahibi ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. İşletme sahiplerinin, %41,5'i 45-55 yaş grubunda, %39,3'ü ilkokul mezunu, %52,7'si, 11-20 yıl deneyime sahip, %79,1 hayvancılığı ana geçim kaynağı olarak yapanlardan oluştuğu belirlenmiştir. Bu araştırmada yüz ve üzerine hayvan sayısına sahip işletmecilerin oranı %35,1 olup, %44'ü kombine işletmeye sahip ve ahırların konum olarak %61,5 müstakil konumda oldukları tespit edilmiştir. İşletme sahiplerinin %31,0'ı buzağılarına biberon ile süt verdiği, %15,12'si elle sağım yaptığı, %70,1'inin sütleri plastik kap ve güğümlerde muhafaza ettiği ve %97,8'inin yılda bir sefer genel temizlik yaptığı görülmüştür. Eyyübiye ilçesinde işletmelerden %31,5'in de suni tohumlama uygulandığı,%40,2'inde koruyucu aşıların yapıldığı ve %64,4'ünde bireysel verim kayıtlarının tutulmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, işletmelerin kayıt tutma, modern hayvan yetiştirme hayvan yetiştirme uygulamaları, verimliliği arttırma, pazarlama ve örgütlenme konularında eğitimleri ve bilinçlendirilmeleri gerekmektedir. This study was carried out to investigate the structural characteristics, existing problems of cattle farms and expectations from the government in the villages of Eyyübiye county of Şanlıurfa province. For this purpose, face to face surveys were conducted with 135 cattle enterprisers in 64 different villages of the county. It was determined that 41.5% of the farm owners were within the 45-55 age group, 39.3% of them were primary school graduates, 52.7% of them had 11-20 years of experience, and 79.1% of them expressed animal husbandry as their main source of living. In this research, it was found out that the percentage of the enterprisers having 100 and over animals is 35.1%, and 44% of the participants possessed combined enterprises, and 61.5% of the barns consisted of detached barns. It was observed that 31.0% of the enterprisers used bottle for feeding their calves, 15.1% of those milked their cows by hand, 70.1% of those stored milk in plastic containers and jars and 97.8% of those performed general cleaning once a year. It was found that 31.5% of the enterprisers applied artificial insemination, 40.2% of them used protective vaccines and 64.4% of them didn't keep individual yield records. In conclusion, enterprisers need to be educated and become conscious about record keeping, modern animal husbandry, animal husbandry practices, improvement of the productivity, marketing and organization.
Collections