Konya ili anız alanlarında doğrudan ekim sureti ile baklagil yem bitkileri yetiştirme imkanları üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Yüksek Lisans Tezi KONYA İLİ ANIZ ALANLARINDA DOĞRUDAN EKİM SURETİ İLE BAKLAGIL YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRME İMKÂNLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA irfan ÖZER SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABILIM DALI Danışman: Prof. Dr. ihsan ÖZKAYNAK 1992, Sayfa: 73 Jüri : Prof. Dr. ihsan ÖZKAYNAK Doç. Dr. Hayrettin EKİZ Yrd.Doç. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Bu araştırma, 1991 yılı Temmuz - Ekim döneminde Selçuk üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama çiftliğinde buğday anızından sonra ikinci ürün olarak ekilebilecek baklagil yem bitkisi türlerinin tespiti ile bunların verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Sulu şartlarda. `Tesadüf Blokları` deneme desenine göre dört tekerrürü! olarak kurulan bu araştırmada, yem bezelyesi (D - İÜ), adi fig ( 5S60 - S!./l), Iran üçgulü (Demet - S2 ). İskenderiye uçgulu ve koca fig baklagil yem bitkisi türleri kullanılmıştır. Bu bitki türlerinde 6 var yant deneme konusu olarak ele alınmıştır (bitki boyu, ye şil ot veıimi, kuru ot verimi, kuru madde verimi, ham pro tein oranı ve ham protein verimi). Baklagil yem bitkisi türleri 27/7/1991 tarihinde ekilmiş ve ot için 23/10/1991 talihinde hasat edilmiştir. Baklagil yem bitkisi türleri arasında bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot. verimi, kuru madde verimi ve ham protein verimi bakımından en yüksek değer Vicia şativa L.parsellerinde ( sırasıyla: 5S.0 cm, 2297.3 kg/da, 494. S kg/da. 4S5.0 kg/da, S9.3 kg/da ), en yüksek ham protein oranı ise, Pişum arvenşe L. parsellerinde (°ö 20.25) tespit edilmişi ir. ANAHTAR KELİMELER: Yem bezelyesi, adi fig, iran iıçgülü, iskenderiye üçgulu, koca fig, bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi kuru madde verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ikinci urun, anıza doğrudan ekim. ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE POSSIBILITIES OF GROWING FORAGE LEGUMES BY DIRECT SOWING ON STUBBLES IN KONYA PROVINCE irfan ÖZER Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Science Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. İhsan ÖZKAYNAK 1992, Page: 73 Jury: Prof. Dr. İhsan ÖZKAYNAK Doç. Dr. Hayrettin EKİZ Yrd.Doç.Dr. Mevlüt MÜLAYİM This research has been conducted to determine the growing possibilities of forage legumes by direct sowing on stubbles as a second crop and theirs yield and quality properties on the research and applied station of agricul tural faculty of Selçuk Universty in 1991 between July-Oc tober growing season. This research which carried out on the irrigated conditions was arranged `random block` experimental design with four replication and field pea (D - 10), common vetch ( 5S60-S1/1), persian clover (Demet-82), berseem clover and narbonne vetch forage legumes species were used. In this species 6 variant have been observed as the research sub ject { plant height, green yield, hay yield, dry matter yield, crude protein ratio and crude protein yield). The forage legume species were sown in 27/7/1991 and harvested for grass in 23/10/1991. It has been observed among the species of forage legumes that the highest value gave the plots of Viçia şa- tiva L. with respect to plant heigth, green yield, hay yield, dry matter yield and crude protein yield ( 5S.0 cm.2297.3 kg/da, 494. S kg/da, 4S5.0 kg/da and S9.3 kg/da res pectively ) while the highest value ( 20.25 °6 ) for crude protein ratio gave the plots of Pîşum arvenşe L.. KEY WORDS: Field pea, common vetch, persian clover, ber- seem clover, narbonne vetch, plant height, green yield, hay yield, dry matter yield, cru de protein ratio, crude protein yield, second crop, direct sowing on stubble.
Collections