Kayseri yoncasından seçme elçi klonlarının Konya şartlarında diğer varyetelerle karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Doktora Tezi KA YSERİ YONCASINDAN SEÇME ELÇİ KLONLARININ KONYA ŞARTLARINDA Dİ?ER VARYETELERLE KARŞILAŞTIRILMASI Ahmet TAMKOÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkiler Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sahabettin ELÇl 1992, Sayfa: 64 Jüri: Prof. Dr. Sahabettin ELÇİ Prof. Dr.İhsan ÖZKAYNAK Yrd. Doç. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Bu Araştırma, Konya şartlarında, Kayseri yoncasından seçme Elçi klonlarının serbest tozlaşmalarından elde edilen numuneler (K-5, K-7, K-26, K-29, K-41 ve K-M) ile bazı tescilli varyetelerin (Ranger, Caliverde-65, Bilensoy-80 ve Kayseri yoncası) karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Sulu şartlarda yürütülen bu araştırmada, ot verimi, tohum verimi ve bazı agronomik özellikler incelenmiştir. Araştırma iki ayrı deneme halinde yürütülmüştür. Denemeler tesadüf blokları deneme tertibine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Ekim, 1987 yılında yapılmış ve araştırma sonuçları 1988 ve 1989 yıllarında alınmıştır. Ot verimi ile ilgili denemede, her yıl dört biçim yapılmıştır. Burada; yeşil ot (4093.54 kg/da), kuru ot (972.64 kg/da), protein verimi (172.84 kg/da), bitki boyu (77.84 cm) ve protein oranı (%17.81) tespit edilmiştir. Yeşil ot, kuru ot ve protein verimi arasında % 1 seviyesinde önemli ilişkiler (korelasyon) bulunmuştur. Tohum verimi denemesinde; bitki boyu (94.19 cm), anadaldaki salkım (17.37 adet), salkımdaki çiçek (27.95 adet) ve salkımdaki meyve sayısı (16.22 adet) bulunmuştur. Ayrıca meyve- çiçek oram (% 60.31), meyvedeki kıvrım (2.00 adet), meyvedeki tohum (4.86 adet) ve kıvrımdaki tohum sayısı (2.44 adet) ile tohum verimi (49.63 kg/da) tespit edilmiştir. Salkımdaki çiçek sayısı ile; salkımdaki meyve ve meyvedeki tohum sayısı ve meyve-çiçek oram arasında % 1 seviyesinde önemli ilişkiler bulunmuştur. Bundan başka, salkımdaki çiçek sayısı ile meyvedeki kıvrım sayısı arasında % 5 seviyesinde önemli bir ilişki belirlenmiştir. Salkımdaki meyve sayısı ile meyvedeki tohum sayısı arasında da % 1 seviyesinde önemli bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Meyve-çiçek oranı ile meyvedeki tohum sayısı; meyvedeki tohum sayısı ile meyvedeki kıvrım ve kıvrımdaki tohum sayısı arasında ise % 5 seviyesinde önemli ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Yonca, Elçi klonları, Konya Şartları, diğer varyeteler, karşılaştırma ABSTRACT Ph. D. Thesis THE COMPARISON OF ELÇİ CLONES SELECTED FROM KA YSERİ ALFALFA AND OTHER VARIETIES IN KONYA CONDITION Ahmet TAMKOÇ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Sahabettin ELÇİ 1992, Page: 64 Jury: Prof. Dr. Sahabettin ELÇİ Prof. Dr.İhsan ÖZKAYNAK Assoc. Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM In Konya conditions, it was compared the materials taken from open-pollinated of Elçi clones selected from Kayseri alfalfa (K-5, K-7, K-26, K-29, K-41, K-M) and some standart varieties (Ranger, Caliverde-65, Bilensoy-80, Kayseri alfalfa). The forage yield, seed yield and agronomic characteristics of the clones and standart varieties examined in irrigated conditions. The experiments were conducted in two different trials and four replications according to randomized block design. Sowing was made in 1987, and the results were obtained in 1988 and 1989. It was cut four times in a harvest season for herbage yield experiment. In the forage production experiment, the yields of green yield (4093.54 kg/da), dry matter (972.64 kg/da) and crude protein (172.84 kg/da), the protein content (17.81 %) and plant height (77.84 cm) were determined. Also, significant correlation (P<0.01) among green herbage, dry matter and crude protein yields were determined. In the seed production experiment, the plant height (94.19 cm), cluster number on mainbranch (17.37) and flower number (27.95) and fruit number (16.22) per cluster were determined. The fruit-flower ratio (60.31 %), coil number per fruit (2.00), seed number per fruit (4.86), seed number per coil (2.44) and seed yield (49.63 kg/da) were also determined. A correlation was figured out (P<0.01) among flower number per cluster with fruit number per cluster, seed number per fruit and fruit-flower ratio. It was also determined a correlation (P<0.05) between flower number per cluster and coil number per fruit. The correlation was significant (PO.01) between fruit number per cluster and seed number per fruit. The correlations between fruit-flower ratio and seed number per fruit, between seed number per fruit with coil number per fruit and seed number per coil were statistically significant (P<0.05). KEY WORDS: Alfalfa, selection, Elçi clones, Konya conditions, other varieties, comparison.
Collections