Yembezelyesi (Pisum arvense L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışım oranlarının belirlenmesi ve ot verimleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRAKT Yüksek Lisans Tezi ¦fl` ``¦i': '`' YEMBEZELYESİ (Pisum arvense L.) VE ARPA (Hordeum vulgare L.) KARIŞIM ORANLARININ BELİRLENMESİ VE OT VERİMLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Nur PINARCIK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. İhsan ÖZKAYNAK 1992, Sayfa : 75 Jüri : Prof.Dr. İhsan ÖZKAYNAK Prof. Dr. Ahmet ERAÇ Yrd. Doç. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Bu araştırma, 1990-1991 yetişme döneminde, Konya Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü nadas alanında, kışlık olarak ekilen `yembezelyesi+arpa` karışımlarında, en uygun karışım oranlarının ve çeşitli verim unsurlarının belirlen mesi amacıyla yapılmıştır. `Tesadüf Blokları` deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada, kışlık `D- 10` yembezelyesi ve `Tokak 157/37` arpa çeşidi kul lanılmıştır. Bu bitki türlerinin saf ve %80, %60, %40, %20'lik karışım oranları olmak üzere 6 varyant deneme konusu olarak ele alınmıştır. Ekim, 12.10.1990 tarihinde, ot hasadı ise 27.5.1991 tarihinde yapılmıştır. Farklı `yembezelyesi+arpa` kombinasyonlarında, karışımdaki yembezelyesi oranı arttıkça, yeşil ot, kuru ot ve kuru madde verimleri ile ham protein oran ve verimi de o nisbette artmış, maximum yeşil ot verimi, ham protein oranı ve veri mi saf yembezelyesi ekilen parsellerden elde edilmiştir (sırasıyla 2160.7 kg/da, %17.1, 79.6 kg/da). Maximum kuru ot ve kuru madde verimleri ise `%80 yem bezelyesi- %20 arpa` karışımı ekilen parsellerden elde edilmiştir (sırasıyla 546.2 kg/da, 468.3 kg/da). Kuru madde oranı ise karışımdaki arpa oranının artışına pa ralel olarak yükselmiş ve saf arpa parsellerinde maxsimum değere ulaşmıştır (%35.0). ANAHTAR KELİMELER : Yembezelyesi, arpa, karışım oranı, yembezelyesi oranı, arpa oranı, `yembezelyesi+arpa` karışımı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde veri mi, kuru madde oranı, ham protein oranı, ham protein verimi. iv ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON DETERMINATION OF MIXTURE RATES AND FORAGE YIELD of FIELD PEA (Pisum arvense L.) AND BARLEY (Hordeum vulgare L.) Nur PINARCIK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agronomy Supervisor : Prof.Dr. İhsan ÖZKAYNAK 1992, Page : 75 Jury : Prof.Dr. İhsan ÖZKAYNAK Prof. Dr. Ahmet ERAÇ Yrd. Doç. Dr. Mevlüt MÜLAYİM This research was conducted to determine the best mixture rates and yield components of `field pea+barley` sown in fall on fallow land in Konya Rural Affairs Research Enstitue's field in 1990-1991 growing season. In this research `D-10` field pea and `Tokak 157/37` barley varieties were used as the experimental material and arranged in the `randomized blocks` design with 3 replications. In this study pure and 80%, 60%, 40%, 20% mixture rates of barley and field pea were used as six experimental variants, sowing date was 12th October 1990, and harvest was made in 27th May 1991. In different field pea and barley combinations when the rate of field pea increased, green forage, hay, dry matter yields and crude protein ratio and yield have increased with the same ratio. Maximum green forage yield, crude protein ratio and yield have been obtained from the plots sown only field pea as 2160.7 kg/da, 17.1% and 79.6 kg/da respectively. Maximum hay yield and dry matter yield was obtained from 80% field pea+20% barley mixtures as 546.2 kg/da and 468.3 kg/da respectively.Dry matter rate increased with the rate of barley involved in to the mixture and found to be highest in purely barley sown plots as 35.0%. KEY WORDS : Field pea, barley, mixture rate, field pea rate, barley rate, field pea+barley mixture, green forage yield, hay yield, dry matter yield, dry matter ratio, crude protein rate, crude protein yield.
Collections