Genotip, cinsiyet ve kesim yaşının broylerlerde performans ve karkas özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GENOTÎP, CİNSİYET VE KESÎM YASININ BROYLERLERDE PERFORMANS VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Selma DIVARCI Selçuk üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Ramazan YETİŞİR 1993, sayfa: 42 Jüri: Doç. Dr. Ramazan YETİŞİR Prof.Dr. Mesut TÜRKO?LU Yrd. Doç. Dr. Mehmet PEMBECî Bu araştırmada, ülkemize giren 3 farklı broyler genotipine (Ross PM3, Isa-Vedet ve Hybro) ait toplam 900 adet civciv, 100 'erlik gruplar halinde 3 ' er tekerrürlü olarak 9 bölmede 7 hafta süreyle yetiştirilmişlerdir. Performans de ğerleri (canlı ağırlık, yem tüketimi, yem çevirimi, ölüm ora nı) ve 5, 6 ve 7. haftalarda her alt gruptan rastgele seçilen erkek ve dişi broylerlerde karkas parça ağırlıkları (karkas, sırt, göğüs, bud, kanat, incik, boyun, ciğer ve abdominal yağ ağırlıkları) tesbit edilmiştir. Sonuç olarak; canlı ağırlık bakımından genotipin etkisi hemen hemen tüm haftalarda önemli bulunmuş, 7. hafta sonunda erişilen ortalama canlı ağırlık değerleri sırasıyla, 2023, 2145 ve 1945 g olmuştur. Yem tüketimi bakımından da benzer sonuçlar görülmüş, 7. hafta sonu itibariyle genotiple- rin tükettiği ortalama kümülatif yem miktarları sırasıyla; 4049, 4371 ve 4451 g olarak tesbit edilmiştir. Yem değerlen dirme sayısı bakımından genotiplerin etkisi 5. haftada önem siz, 6 ve 7. haftalarda ise, önemli bulunmuştur. 7. hafta sonu itibariyle yem değerlendirme sayıları, sırasıyla; 2.0, 2.0, 2.2 g yem/g canlı ağırlık olarak tesbit edilmiştir. Karkas ve karkas parça ağırlıkları bakımından ise, genel olarak, 5, 6 ve 7. haftalarda genotipin etkisi önemli bulunurken, cinsiyetin etkisi 5. haftada önemsiz, 6 ve 7. haftalarda önemli bulunmuştur. Erkekler dişilere nazaran daha ağır karkas ve parça ağırlığı vermişlerdir. 7. hafta sonu itibariyle genotiplerin ortalama karkas parça ağırlıkları: karkas için 1505, 1569, 1449 g, sırt için 413, 439, 416 g; göğüs eti için 144, 141, 125 g; bud için 106, 111, 98 g; kanat için 71, 75, 72 g; boyun için 89, 102, 81 g; incik için 100, 104, 92 g; ciğer için 46, 47, 40 g; taşlık için 32, 31, 33 g ve abdominal yağ için 27, 25, 23 g olarak tesbit edil miş lerdir. ANAHTAR KELİME: Broyler, genotıp, cinsiyet, kesim yaşı, per- formans, karkas parça^ağırlıkları, abdomrhal yağ. 11 ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF GENOTYPE, SEX AND SLAUGHTERING AGE ON PERFORMANCE AND CARCAS CHARACTERS IN BROILERS Selma DIVARCI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Animal Science Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ramazan YETÎSÎR 1993, Page: 42 Jury: Assoc.Prof.Dr. Ramazan YETÎSÎR Prof.Dr. Mesut TÜRKO?LU As i s.Prof.Dr. Mehmet PEMBECÎ In this research, 900 broiler chicks from 3 diffe rent broiler genotypes (Ross PM3, Isa-Vedet and Hybro) each with 3 replicates and 100 chicks per replicate, were rised for 7 weeks in 9 pens. Performance (live weight, feed con sumption, feed conversion and mortality) and carcas part we ights (carcas, back, breast meat, wing, neck, thigh, leg, li ver, gizzard and abdominal fat weights) for 5, 6 and 7th Weeks were determined. As result, genotype effects on live weight for all weeks were found significant. Live weights reached at 7th weeks for genotypes were determined as 2023, 2145, 1945 g, respectively. Similar results were obtained with respect to feed consumption. Accumulated feed consumption of genotypes at the end of 7th weeks were determined as 4049, 4371, 4451 g, respectively. Genotype effects on feed conversion number were significant at 6 and 7th weeks while at 5th week not. Feed conversion number of genotypes at 7th week were found as 2.0, 2.0, 2.2 g feed/g live weight, respectively. In general, with respect to carcas and carcas part weights at 5, 6 and 7th weeks, genotype effect were found statistically significant while sex effects were significant at 6 and 7th weeks and not at 5th week. In all three weeks, males were given more carcas and part weights than females. At the end of the 7th week, mean carcas and part weights of genotypes were determined, as respectively; for carcas 1505, 1568, 1449 g; for back 413, 439, 416 g; for breast meat 144, 141, 125 g; for thigh 106, 111, 98 g; for wing 71, 75, 72 g; for neck 89, 102 81 g; for leg 100, 104, 92 g; for liver 46, 47, 40 g; for gizzard 32, 31, 33 g; for abdominal fat 27, 25, 23 g. KEY WORDS: Broiler, genotypes, sex, age, performance, carcas part weights, abdominal fat.
Collections