Çeşitli tahıl-soya küsbesine dayalı rasyonlara farklı enzim ve maya kültürleri ilavesinin japon bıldırcınlarında performans,enerji ve fosforun kullanımına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRAKT Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ TAHIL-SOYA KÜSBESİNE DAYALI RASYONLARA FARKLI ENZİM VE MAYA KÜLTÜRLERİ İLAVESİNİN JAPON BILDIRCINLARINDA PERFORMANS, ENERJİ VE FOSFORUN KULLANIMINA ETKİLERİ Yusuf KONCA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 1994, Sayfa: 97 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Doç. Dr. Ramazan YETİŞİR Yrd. Doç. Dr. Mehmet PEMBECİ Çeşitli tahıl-soya küsbesine dayalı bıldırcın rasyonlarına farklı enzim ve maya kültürü ilavesinin performans, enerji ve fosforun kullanımına etkisini değerlendirmek amacıyla üç deneme yapılmıştır. Birinci denemede buğdaya dayalı bir rasyonda 5 enzim preparatı (Avizyme Tx (ATx), Roxazyme G (RG) Avizyme Cellulase (S), Econase wheat P (EWP), EWP+S) kullanılmıştır. S enzimi ile yemlenen grubun RG ile beslenen grup hariç 23. gündeki canlı ağırlığı (CA) 9 ile 16. günler arasındakicanlı ağırlık artışı (CAA) ve yemden yararlanma oranı, kontrol ve diğer gruplardan önemli derecede daha yüksek (P<0.05) olmuştur. Ayrıca S ve ATx enzimleri ile 37. gündeki CA ve 9-37. günler arasındaki CAA kontrol ve EWP enzimlerinden daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). ATx, EWP, EWP+S enzimleriyle yemden yararlanmadaki artış kontrolden ve RG enzimi ile EWP'den önemli derecede yüksek bulunmuştur. Enzimlerin zahiri metabolik enerji değerleri üzerine etkileri farklı olmuştur. Enerji değerindeki en büyük artış EWP (% 11.2) ve S (%8.4) enzimleriyle olmuştur. Beş enzim preparatı içerisinde S ve ATx enzimleri en etkili enzimler olarak bulunmuştur. İkinci denemede arpaya dayalı bir rasyona 5 enzim preparatı (Avizyme Sx (ASx), RG, Beta glukanaz (BG), S, BG+S) ilave edilmiştir. Enzimlerin 30-37. günler arasındaki CAA hariç 9-37. günler arası CA ve CAA üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. ASx ve BG+S ile 30-37. günler arasındaki CAA kontrolden daha düşük bulunmuştur (P<0.01). BG, S, BG+S enzimleriyle yemlenen bıldırcınların 9- 16.; BG, BG+S enzimlerinin 23 ila 30.; BG, BG+S, ASx enzimlerinin 9 ila 37. günler arasındaki yem/CAA oranlan kontrol grubundan önemli derecede daha yüksek olmuştur(P<0.01). Ayrıca BG, BG+S enzimi ihtiva eden rasyonlarla elde edilen kümülatif yem/CAA oranı RG grubundan daha yüksek olmuştur (P<0.01). Üçüncü denemede Japon bıldırcınlarında düşük (%0. 19) ve normal (%0.44) kullanılabilir fosfor (KP) ihtiva eden mısır-soya küsbesine dayalı iki rasyona kuru maya, tepaks ve fitaz enzimi ilavesinin 3-45. günler arasındaki etkileri karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, bu rasyonlara tepkinin büyüklüğünün katkı maddesi tipi ve rasyon KP seviyesi tarafından önemli derecede etkilendiğini göstermiştir. KP seviyesi düşük rasyonlar tepaks ve fitaz ile desteklendiklerinde bıldırcınların performansları ve fosforun kullanılabilirliği artmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Japon bıldırcını, buğday, arpa, enzim preparatları, fitat fosforu, fitaz, maya kültürleri. Ill ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT ENZYMES AND YEAST CULTURES SUPPLEMANTATION ON THE PERFORMANCE AND UTILIZATION OF ENERGY AND PHOSPHORUS OF JAPANESE QUAIL FED WITH RATIONS BASED ON VARIOUS CEREALS-SOYBEAN MEAL Yusuf KONCA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 1994, Page: 97 Jury: Yrd.Doç.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Doç. Dr. Ramazan YETİŞİR Yrd. Doç. Dr. Mehmet PEMBECİ Three production experiments with growing Japanese Quail were conducted to evaluate of the effect of different enzymes and yeast cultures supplementation to various cereals-soybean meal based Quail diets on the performance and utilization of energy and phosphorus. In experiment 1, a ration based on wheat was added five crude enzyme preparations (Avizyme Tx (ATx), Roxazyme G (RG), Allzyme Cellulase (S), Econase Wheat P (EWP), EWP+S). Body weight at 23 d (expect for RG), weight gain and feed conversion ratio from 9 to 16 d were higher for S-fed!V birds (P<0.05) compared to birds control and all other enzymes. In addition, the improvement in body weight at 37 d, weight gain from 9 to 37 d upon enzyme addition were greater with S and ATx (P<0.05) in comporation to control and EWP. Feed utilization with ATx, EWP and EWP+S from 9 to 37 d was significantly higher (P<0.05) than EWP. The enzyme addition had a differential effect on the AME values of five different preparations. The greatest increase in energy was noted with EWP (11.2 %) and S (8.4 %). S and ATx were the most effective of the five preparations and produced maximal improvement. One unsupplemented and five rations supplemented enzymes (ASx, RG, beta- glucanase (BG), S, BG+S) based on barley were used in the experiment 2. Body weight and gain from 9 to 37 d except for gain from 30 to 37 d) were not significantly affected by dietary treatment. Weight gain with ASx and BG+S from 30 to 37 d was lighter than control (P<0.01) Feed to gain ratio of birds fed BG, S, BG+S, from 9 to 16 d (P<0.05); BG, BG+S from 23 to 30 d (P<0.01); BG, BG+S, ASx from 9 to 37 d (P<0.01) were higher than birds fed control ration. In addition, feed to gain ratio from 9 to 37 d was higher for rations containing BG, BG+S (P<0.01) in comparation to RG enzyme. Experiment 3 compored corn-soybean meal diets containing low (% 0.19) and normal (% 0.44) levels of available phosphorus (AP) with or without dried yeast, thepax and fitase enzyme addition for quails from 3 to 45 d. The results demonstrated that degree of response with these rations was influenced by both type of feed additives and AP leves of rations. When the ration containing low AP was supplemented thepax and fitase, performance of birds and utilizability of P were increased. KEY WORDS: Japonase quail, wheat, barley, crude enzyme preparations, phytate-P, fitase, yeast cultures.
Collections