Tescilli 4 buğday çeşidinde (triticum sp.) kılçık ve bayrak yaprağın dane verimine ve verim komponentlerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Doktora Tezi TESCİLLİ 4 BU?DAY ÇEŞİDİNDE (Triticum sp.) KILÇIK VE BAYMAK YAPRA?IN DANE VERİMİNE VE VERİM KOMPONENTLERİNE ETKİLERİ Vedat KEÇECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. ihsan OZKAYNAK 1996, Sayfa : 58 Jüri : Prof. Dr. İhsan OZKAYNAK Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Yard. Doç. Dr. Bayram SADE Bu araştırmada, tescilli 4 buğday çeşidinde (Triticum sp.) kılçık ve bayrak yaprağın dane verimine ve verim komponentlerine etkileri Çumra'da, kuru şartlarda, 1990-91 ve 1991-92 yetişme dönemlerinde Atay 85, Bolal 2973, Gerek 79, Çakmak 79 buğday çeşitlerinde, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olarak ana sap ve ilk 2 kardeşte 2 yıl süre ile araştırılmıştır. Araştırmada, bitkilerin kılçık, bayrak yaprak ve kılçık ile bayrak yaprağı başaklanma döneminde ve başaklanma döneminden 3 hafta sonra olmak üzere 2 farklı zamanda kesilmiştir. Kontrol konusuna göre 1. zaman kesimlerinin dane verimi ve verim komponentlerine olumsuz etkisi, 2. zaman kesimlerinden daha fazla olmuştur. Kılçığın başaklanma döneminde kesilmesi, kontrol konusuna göre dane verimini %11.93, bitki verimini %14.79, başakta dane sayısını %8.32, 1000 dane ağırlığını %3.78 azaltmış, hasat indeksini ise %4.51 artırmıştır. Bayrak yaprağın başaklanma döneminde kesilmesi, kontrol konusuna göre dane verimini %12.44, bitki verimini %12.98, başakta dane sayısını %8.78, 1000 dane ağırlığını %4.03 azaltmış, hasat indeksini ise %1.90 artırmıştır. Kılçık ile bayrak yaprağın başaklanma döneminde birlikte kesilmesi ise, kontrol konusuna göre dane verimini %16.35, bitki verimini %19.88, başakta dane sayışım %8.70, 1000 dane ağırlığını %8.59 azaltmış, hasat indeksini ise %6.08 artırmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Buğday, kılçık, bayrak yaprak, dane verimi, bitki verimi, başakta dane sayısı, 1000 dane ağırlığı, hasat indeksi. ABSTRACT Ph.D. Thesis _ THE EFFECTS OF AWN AND FLAG LEAF ON GRAIN YIELD AND YIELD COMPONENTS IN 4 VARIETIES OF REGISTERED WHEAT (Triticum sp.) Vedat KEÇECİ The University of Selçuk Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor : Prof. Dr. İhsan ÖZKAYNAK 1996, Page : 58 Jury: Prof. Dr. ihsan OZKAYNAK Prof. Dr. Yusuf KDZTOK Yard. Doç. Dr. Bayram SADE In this study, the impacts of awn and flag leaf regarding wheat on grain yield and yield components have been investigated at Çumra, under dryland conditions in the growing seasons of 1990-91 and 1991-92 for two years in Atay 85, Bolal 2973, Gerek 79, Çakmak 79 wheat varieties in respect of Randomize Complete Block Experimental Design and 4 replications comprising main stem and initial 2 tillers. In the context of this study, awn, flag leaf and awn with flag leaf have been removed in 2 different periods during the heading stage, and three weeks after the ' heading stage. In accordance with the control treatment, the negative effect of initial removal process on grain yield and yield components is higher than the second removal process. During the heading stage, the removal of awn has decreased grain yield by 11.93%, biomass by 14.79%, the number of grain per spike by 8.32%, 1000 grain weight by 3.78% and increased the harvest index by 4.51% in accordance with the control treatment. During the heading stage, the removal of flag leaf has decreased grain yield by 12.44%, biomass by 12.98%, the number of grain per spike by 8.78%, 1000 grain weight by 4.03% and increased the harvest index by 1.90% in accordance with the control treatment. During the heading stage, the removal of awn and flag leaf together has decreased grain yield by 16.35%, biomass by 19.88%, number of grain per spike by 8.70%, 1000 grain weight by 8.59% and increased the harvest index by 6.08% in accordance with the control treatment. KEY WORDS : Wheat, awn, flag leaf, grain yield, biomass, number of grain per spike, 1000 grain weight, harvest index. ii
Collections