Farklı seviyelerde ak lüpen (Lupinus albus) ihtiva eden besi rasyonlarının japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) besi performansı ve karkas karakterlerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, farklı seviyelerde ak lüpen (Lupinus albus) ihtiva eden besi rasyonlannın japon bıldırcınlarında (Coturnbe coturncc japonlca) besi performansı ve karkas karekterleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. iDenemede, mısır- soya küspesi ağırlıklı (% 25 ham protein ve 3096 kcal ME/.kg ihtiva eden) rasyon bazal rasyon (A) olarak kullanılmıştır ve, bazal rasyondaki soya küspesinin yerine sırasıyla, % 10, 20, 30, 40 ve 50 oranlarında ak lüpen kullanılarak izonitrojenik ve izokalorik altı farklı deneme rasyonu hazırlanmıştır (A,B,C,D,E ve F) Deneme gruplarında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve, karkas ağırlığı, karkas randımanı, karın yağı miktarı ve karaciğer ağırlıkları arasında önemli bir farklılık olmamıştır (P>0.05). Deneme gruplarının yem tüketimleri 15-21 ve 36-42'ci günler arasında istatistiki olarak önemli bir farklılık bulunmuştur (P<0.05) ve F grubunda yem tüketimi diğer gruplardan önemli seviyede daha yüksek olmuştur (P<0.01). Deneme gruplarının yemden yararlanma katsayıları arasında 1-7, 8-14 ve 15-21'ci günler arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.05 ve P<0.01) ve, F grubunun yemden yararlanma katsayısı diğer gruplardan önemli seviyede daha yüksek olmuştur (P<0.01). ANAHTAR KELİMELER : Japon bıldırcını (Coturnbc coturnbc japonica), ak lüpen (Lupinus albus), besi performansı, karkas karekterleri. This study was carried out to determine the effects of diets containing different levels of white lupin {Lupinus albus) on fattening performance and carcass characteristics of Japanese quails {Coturnix coturnix japonica). utExperimental diets were prepared by replacing soyabean in basal diets with white lupin (Lupinus albus) at 10,20,30,40 and 50 % levels. So six different experimental diets being isonitrogenic and isocaloric, were prepared and used in the experiment (A,B,C,D,E and F rations) There were no significant differences between body weight, body weight gain and, carcass weight, dressing percentage, abdominal fat and liver weight between experimental groups (P>0.05). But there were significant differences in feed intake for 15-21 days and 36-42 days between the experimental groups and feed intake of Fgroup was significantly higher than other groups (P<0.01). There were significant differences in feed efficiency for 1-7,8-14, and 15-21 days experiment between experimental groups (P<0.05 and P<0.01) and, feed efficiency of F group was significantly higher than the other groups (P<0.01). KEY WORDS : Japanese quail (Coturnix coturnix japonica ), white lupin {Lupinus albus), fattening performance, carcass characteristics.
Collections