Farklı olgunluklarda derilen sofralık domates çeşitlerinde optimum muhafaza süresinin ve fizyolojik değişimlerin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
97 6. ÖZET Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde 1995 yılında yapılan bu çalışma `Farklı Olgunluklarda Derilen Sofralık Domates Çeşitlerinde Optimum Muhafaza Süresinin ve Fizyolojik Değişimlerin İncelenmesi1' amacıyla kurulmuştur. Domates çeşitleri olarak, 144 ve Luxor, olgunluk dönemi olarak ise kırmızı, pembe ve yeşil olum dönemleri seçilmiştir. 144 ve Luxor domates çeşitlerinin kırmızı, pembe ve yeşil olgunluk döneminde derilen meyveleri karton kaplara yaklaşık olarak 1000 gr gelecek şekilde yerleştirilmiştir. Daha sonra tüm olgunluk dönemlerindeki domatesler 5° C, 10° C ve 12° C sıcaklık ve % 90-95 oransal nemde muhafazaya alınmışlardır. Denemeye alınan 3 olgunluk dönemindeki domates meyvelerinde metabolik aktivitenin en yavaş 5° C sıcaklıkta, en hızlı ise 12° C sıcaklıkta ilerlediği belirlenmiştir. Uygulanan muhafaza sıcaklığına göre kırmızı, pembe ve yeşil olgunluk dönemlerinde muhafaza süresince meyve eti sertliği, titre edilebilir asit ve klorofil miktarında belirgin azalmalar, suda eriyebilir kuru madde, likopen ve karoten miktarında artışlar saptanmıştır. Muhafaza süresince sıcaklık yükseldikçe ağırlık kaybının arttığı, solunum hızında ise muhafaza sıcaklığına bağlı olarak önce bir yükselmenin olduğu muhafaza süresi sonuna doğru ise bir düşmenin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yeşil ve pembe olum dönemlerindeki meyvelerde 5° C'de ortaya çıkan üşüme zararının muhafazayı sınırlayıcı bir faktör olduğu belirlenmiştir. Bu değerlendirmeler esas alınarak, kırmızı olum dönemindeki meyvelerin 5° C'de 14 gün, pembe olum dönemindeki meyvelerin 10° C'de 25 gün, yeşil olum dönemindeki meyvelerin ise 12° C'de 30 gün süre ile kaliteli bir şekilde muhafaza.edilebileceği saptanmıştır, 98 7. SUMMARY This study was carried out in the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Uludağ University in 1995, with the aim of `Examining the Optimum Storage Period and Physiological Changes in Table Tomato Cultivars Harvested at. Different Maturities` 144 and. Luxor were, chosen as tomato cultivars and fed, pink and green mature stages were chosen as maturity stages. The fruits of tomato cvs. 144 and Luxor, picked at red, pink and green-mature stages were placed in to cardboard packages, nearly lOOOg in each package. There after, the tomates in all maturity stages were taken in to storage 5° C, 10° C and 12° C temperatures and 90-95 % relative humidity. The metabolic activity was determined to proceed slowest at 5° C and fastest at 12° C in the tomato fruits taken into storage at three different maturity stages. Marked decreases were noted in fruit flesh firmness, titratable acidity and chlorophyll guantity and increases in water soluble solids, lycopen and caroten contents. Along the storage period depending on the storage temperature, in the fruits harvested at red, pink and green,mature stages. It was found that the weight loss increased during storage as the temperature rised, whereas in respiration rate, first an increase was determined in relation to storage temperature, while a reduction was observed at the end of storage period. Moreover, the chilling injury appeared at 5° C in the fruits at green and pink mature stages was determined to he a limiting factor to the storage. Based on these evaluations, it was determined that, the fruits at red, pink and green mature stages could be stored for 14 days at 5° C, 25 days at 10°C and 30 days at 12° C, respectively retaining the quality.
Collections