Fiğ (Vicia l.) tohumlarının çimlenmesi üzerine sıcaklığın etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Yüksek Lisans Tezi FİĞ (Vicia L.) TOHUMLARININ ÇİMLENMESİ ÜZERİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ Betül ÇUHADAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Ahmet TAMKOÇ 1997. Sayfa:46 Jüri:Yrd.Doç.Dr.Ahmet TAMKOÇ Doç. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Yrd. Doç. Dr. Kuddusi ERTUĞRUL Sıcaklığın, farklı fiğ tür ve çeşitlerinin çimlenmesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada materyal olarak; Koca fiğ (Vicia norbonensis L.), Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.), Tüylü fiğ (Vicia villosa Roth.) ve 13 Adi fiğ (Vicia sativa L.) hattı kullanılmıştır. Araştırma 3 tekerrürlü olarak, tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre düzenlenmiştir. 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 °C'de 4.,7. ve 10. günlerde çimlenen tohum sayısı, kök uzunluğu, sap uzunluğu, kök/sap oranı ve kuru ağırlık değerleri belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmada çeşit x sayım günü x sıcaklık interaksiyonu önemli bulunmuştur (p<0,01). Anahtar Kelimeler= Fiğ, çimlenme, sıcaklık, gelişme, kök uzunluğu, sap uzunluğu, kök/sap oranı, kuru ağırlık, sayım günü. ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF TEMPERATURE ON SEED GERMINATION OF VETCH (Vicia L.) Betül ÇUHADAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agronomy Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ahmet TAMKOÇ 1997,. Page :46 Jury: Assoc. Prof.Dr.Ahmet TAMKOÇ Assoc. Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Assoc. Prof. Dr. Kuddusi ERTU?RUL This research was conducted to determine the effects of temperature on germination of different vetch species and varieties. In the study, Narbon bean {Vicia narbonensis L.), Hungarian vetch {Vicia pannonica Crantz.), Hairy vetch {Vicia villosa Roth.) and 13 lines of Common vetch {Vicia sativa L.) were used as material. This research was arranged with respect to the randomized plots experimental design in the factoriel design with 3 replication. Germinated seed number, root length, seedling length, root/seedling and dry weight values were defineted at 5, 10, 15, 20, 25 and 30 °C in 4th, 7th and 10th days. In this research, variety x observation day x temperature interaction was significant statistically (P<0,01). Key words= Vetch, germination, temperature, growth, root length, seedling length, root/seedling, dry weight, observation day. 11
Collections