Hadin Aladağ yöresi üzüm bağlarının beslenme problemlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Doktora Tezi HADİM ALADAĞ YÖRESİ ÜZÜM BAĞLARININ BESLENME PROBLEMLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fatih ER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Fethi BAYRAKLI 1998, 135 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Fethi BAYRAKLI Prof. Dr. A. Reşit BROHİ Prof. Dr. Ferhat ODABAŞ Bu çalışma Hadim Aladağ Bölgesindeki üzüm bağlarının beslenme problemlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı üzüm çeşitlerinin yetiştirildiği 52 bağdan farklı derinliklerden toprak örnekleri, meyve tutumu ve Ben Düşme döneminde bitki örnekleri ve hasat şurasında ise üzüm örnekleri alınmıştır. Toprakta bazı fiziksel ve kimyasal özellikler belirlenmiştir. Bitki örneklerinde ise yaprak sapı ve yaprak ayasında besin element kapsamları tespit edilmiştir; ve sınır değerleri ile karşılaştırılmıştır. Üzüm örneklerinde ise kalite özellik lerinden şırada pH, titre edilebilir asitlik ( g / lt ) ve suda çözünebilir kuru madde ( % ) ayrıca omca başına kg cinsinden verim değerleri elde edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre kumlu tın, kumlu killi tın, bünyeye, hafif alkali, organik maddece fakir, % 74' ü orta ve fazla kirece sahip olan bağ topraklarının % 63.5 fosfor, % 69.2 çinko, % 12.5 demir, % 62.5 inde bor eksikliği tespit edilmiştir. Bitki örneklerinde ise % 62 fosfor, % 65.4 çinko, % 65.4 bor ve % 27 demir eksikliği ;diğer elementlerin ise yeterli düzeyde olduğu elde edilmiştir. Meyve tutumu döneminden Ben Düşme dönemine doğru N, P ve K içeriği azalan bir değişim gösterirken ; Ca ve Mğ içeriğinde ise bir artış saptanmıştır. Ayrıca Fe ve Mn kapsa mında artış,B içeriğinde bir azalma ;Zn ve Cu içeriğinde ise yaprak aya ve sapma göre farklılıklar görülmüştür. Üzüm örneklerinin kalite değerlerinde ise ; titre edilebilir asitlik ( g / lt ) düşük, suda çözünebilir kuru madde ( % ) orta ve yüksek seviyede tespit edilmiştir. Omca başına değerleri 6-40 kg arasında değişim göstermiştir. Meyve tutumu dönemindeki yaprak sapı Zn ve Ben Düşme dönemindeki yaprak ayası Ca kapsamı ile verim değerleri arasında istatistiki yönden önemli pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Bitki Analizi, Toprak Analizi, Örnekleme Zamanı, Vitis Vinifera L. Kalite Özellikleri, Bitki Besleme, Üzüm, ABSTRACT PhD Thesis AN INVESTIGATION ON DETERMINATION OF NUTRITIONAL VI NEYARDS IN STATUS OF HADIM ALADA? REGION Fatih ER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Soil Science Supervisor : Prof. Dr. Fethi BAYRAKLI 1998, 135 Page Jury: Prof. Dr. Fethi BAYRAKLI Prof. Dr. A. Reşit BROHİ Prof. Dr. Ferhat OD ABAS This research was designed to determine plant nutrition problems of vineyards in Hadim-Aladag region. Soil samples from 0-30 and 30-60 cm different depths, plant samples during fruit set and veraison periods, and grape samples at harvesting were collected from 52 vineyards. Some physical and chemical properties of soil samples were determined. Some nutrient contents of leaf stalk and leaf lamina were found and these values were compared with those that were suggested to be critical. In grape samples, pH, titratable acidity (g/L), water soluble dry matter content (%), and yield (kg/grapevine) were determined. Soils generaly had sandy silt and sandy clayey silt texture,slightly alkaline pH, and low organic matter. Approximately 74% of the soils under investigation were medium to high calcerous, 63% of soil samples had insufficient P and B for plant growth and 70%Zn, and 12% Fe. These values in plant samples were 62,65,65, and 27 % for P, B, Zn and Fe, respectively. Other nutrients were sufficient. From fruit set to veraison Ca and Mg content of leaf stalk and lamina increased and that of N,P,K decreased.Fe and Mn increased, B decreased, and there wasn't a trend with respect to Zn and Cu. In general, titratable acidity was low and water soluble dry matter was medium to high. Yield ranged from 6 to 40 kg/grapevine.Zn content of leaf stalk at fruit set and Ca content at veraison and yield were positively related. Key Words : plant analysis, soil analysis, sampling time, vitis vinifera 1., qualitaet Nutrient, grape IV
Collections