Konya ilindeki yumurta tavuğu işletmelerinde kümeslerin teknik ve tasarım özellikleri yönünden değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
oz Doktora Tezi KONYA İLİNDEKİ YUMURTA TAVUĞU İŞLETMELERİNDE KÜMESLERİN TEKNİK VE TASARIM ÖZELLİKLERİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Nuh UĞURLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mehmet KARA 1998, Sayfa : 163 Jüri : Prof. Dr. Mehmet KARA Prof. Dr. Ali Rıza ULUATA Doç. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Bu araştırma Konya ilinde yumurta tavukçuluğu yapan 49 işletmeden seçilen 68 adet kümeste yürütülmüştür. Kümeslerde barınak ve ekipman tasarımı, yapıların teknik özellikleri, ısı-nem dengesi analizleri ve sulama, yemleme ve gübre temizleme sistemleri incelenmiştir. Genellikle kümes tasarım şekillerinin iş ve yapı ekonomisi ile iklimlendirme açısından uygun olmadığı belirlenmiştir. Kafesler genellikle sığ kafes şeklinde tasar lanmış olup, kümeslerin % 73.5'inde kafes yerleşim sıklığı 315-423 cm^/tav. arasındadır. Yapılarda sadece çatılarda yalıtım yapılmış olup, kümeslerin ortalama ısı geçirme katsayısı 0.97 Kcal/m2°C h'dır. Barınak yerleşim sıklığı kümeslerin % 78'inde 25.43 tav./m2 ve birim tavuğa düşen yapı hacmi ise genellikle (% 62) 0.15-0.20 m^/tav. arasındadır. Kış mevsimi ısı-nem dengesi bütün yapılarda negatif çıkmıştır. Bölge için geçiş mevsimi havalandırma miktarı 2.60-4.47 m^/h tav. ve yaz mevsimi havalandırma kapasitesi ise 6.58-22.40 ve? Ih tav. arasında bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Yumurta tavuğu, kümesler, barınak ve ekipman tasarımı, çevre koşullan yapı malzemesi, ısı-nem dengesi. ABSTRACT PhD Thesis THE EVALUATION FOR TECHNICAL AND DESIGN PROPERTIES OF POULTRY HOUSES IN KONYA PROVINCE Nuh U?URLU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor : Prof. Dr. Mehmet KARA 1998, Page : 163 Jury : Prof. Dr. Mehmet KARA Prof. Dr. Ali Rıza ULUATA Doç. Dr. Nizamettin ÇÎFTÇİ This study was carried out in 68 poultry houses selected from 49 egg production companies in Konya province. Housing and equipment design, building constructions, heat-moisture balance and used systems (watering, feeding and manure management etc.) were investigated in poultry houses. In general housing designs were found inapproriate in terms of ventilation performance and building economics and labour efficiency. Shapes of cages were generally shallow types, and bird densities in the cage varied from 315-423 cm2/hen in 73.5 % of the houses. Insulation was only in roofs and average thermal transmitance in all buildings were calculated as 0.97 Kcal/m2°C h. Bird densities of poultry houses in 78 % of them were found as 25-43 hens/m^ and air volumes generally (62 %) ranged between 0.15 and 0.20 m-3/hen. Deficiency of heat-moisture balance in winter season was determined in all poultry houses. Spring and summer ventilation requirements of layers were found 2.60-4.47 m^/h hen and 6.58-22.40 m^/h hen respectively in Konya province environments. Key Words : Layers, poultry houses, building and equipment design, environmental conditions, structural materials, heat-moisture balance. u
Collections