Yumurta tavuk rasyonuna değişik oranlarda ilave edilen kemizim enziminin etkileri üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET DOKTORA TEZÎ YUMURTA TAVUK RASYONUNA DEĞİŞİK ORANLARDA İLAVE EDİLEN KEMİZİM ENZİMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Hayriye KEÇECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı > Danışman : Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR 2000, 65 sayfa Jüri: Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Murat ZİNCİRLİOĞLU Doç. Dr. H.Rüştü KUTLU Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Yumurta tavuk rasyonlarına (% 30 arpa içeren) farklı seviyelerde enzim (Kemzyme B DRY) ilavesinin performans ve bazı yumurta kalite özelliklerine etkisini tesbit etmek amacıyla bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada, 35 haftalık yaşta Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünce geliştirilen iki farklı ticari yumurta tavuk hattı (ATE-B, beyaz ve ATE-K, kahverengi) kullanılmıştır. Araştırmada 2x4 faktöryel deneme planında, 2 hat (ATE-B ve ATE-K) ve 4 enzim seviyesinin (0.0, 0.5, 1.0 ve 1.5g/kg yem) oluşturduğu 8 muamele, 5 tekerrürlü olarak yüz kırk gün süre ile denenmiştir. Her bir tekerrürde 24 tavuk kullanılmıştır. İnce öğütülmüş formda olan rasyonlar ve su adlibitum olarak verilmiştir. Ana faktör olarak genotip, bazı performans karakterlerini önemli olarak etkilemiştir. ATE-K tavukların başlangıç ve nihai ağırlığı (CA), yumurta ağırlığı (YA), yem değerlendirme katsayısı - YDK (g yem/g yumurta kitlesi), ATE-B tavuklardan önemli derecede yüksek (P < 0.05) bulunurken, yem tüketimi -YT (g/gün - tavuk), ortalama yumurta kitlesi ve kabuk dirençleri ise ATE-B tavuklardan daha yüksek (P > 0.05) olmuştur. ATE-B tavukların YV ve ak indeksi,ATE-K tavuklardan önemli derecede (P<0.05) yüksek bulunmuştur. Her iki hattın canlı ağırlık artışı (CAA), yaşama gücü (YG) ve sarı indeksleri birbirine benzer olmuştur. Rasyon enzim seviyesi ve genotip x rasyon interaksiyonu, tavukların deneme sonu CA, CAA, YG, YV, YA, YT, YDK, ak ve sarı indeksi ve kabuk direncini önemli olarak etkilememiştir. Anahtar Kelimeler : Yumurta tavuğu, arpa, enzim, performans, ak ve sarı indeksi, kabuk direnci, yumurta kalitesi n ABSTRACT PhD Thesis RESEARCH ON THE EFFECTS OF SUPPLYING DIFFERENT LEVELS OF KEMZYME (ENZYME PREPARATE) IN TO LAYING TYPE CHICKEN RATIONS Hayriye KEÇECİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof. Dr. Ramazan YETÎŞİR 2000, 65 pages Juri: Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Murat ZİNCİRLİO?LU Doç. Dr. H.Rüştü KUTLU Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA A study was conducted to determine the effects of adding enzyme (Kemzyme b DRY) at different levels to laying hen rations (containing 30 % barley) on the performance and some egg quality characteristics. At 33 weeks of age, two commercial strains (ATE-B white and ATE-K, brawn) which were developed by Poultry Research Enstitute in Ankara, were used in mthe experiment. Eight treatments consisting of two strains and four levels of enzyme (0.0, 0.5, 1.0 and 1.5 g/ kg ration) in 2 x 4 factorial arrangement for 142 days were used with five replicates of twenty-four hens each. The diets in mash form and water were offered for adlibitum. The genotype as the main factor significantly affected some performance characteristics. The initizl and final body weight (BW), egg weight (EW), feed conversion ratio (FCR; feed/ egg mass) from hens with ATE-K were significantly higher (P < 0.05) than those of hens of ATE-B. The average feed intake (Fl, g/day) and egg mass and shell strength of ATE-K hens were higher valves than those of ATE-B hens, but the differences of the groups were not significant. The egg production (EP) and albumen index of ATE-B hens were significantly higher (P < 0.05) than those of ATE-K hens. Body weight gain (BWG), viability and yolk index of both lines were very close to each other. The enzyme levels of ration and genotype x ration interaction did not significantly affect the final BW, BWG, viability, EP, EW, Fl, FCR, albumen and yolk index and shell strength. Key Words: Laying hen, barley, enzyme, performance, albumen and yolk index, shell strength egg quality. IV
Collections