Şeker pancarının (beta vulgaris L.) verim ve kalitesi üzerine çinko ve bor uygulamasının etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞEKER PANCARININ {Beta Vulgaris L.) VERİM VE KALİTESİ ÜZERİNE ÇİNKO VE BOR UYGULAMASININ ETKİSİ Mehmet HAMURCU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sait GEZGİN 2000, Sayfa: Jüri : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN : Doç. Dr. Sait GEZGİN : Doç. Dr. Mustafa ÖNDER Bu araştırma 1999 üretim yılında Altınekin ve Seydişehir lokasy onlarında farklı seviyelerde uygulanan çinko ve borun şeker pancarının kök verimi, şeker oranı ve şe ker verimine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemelerinde çinko ve bor dört farklı (Zno= 0 kg/da, Znı= 1 kg /da, Zn2= 2 kg /da, Zri4= 4 kg /da ve Bo= 0 kg /da, Bı= 0.5 kg/da, B2= 1 kg/da, B3= 2 kg/da) seviyede uygulanmıştır. Şeker pancarı bitkisinin kök verimi ve şeker verimi üzerine her iki lokasy onda da çinko dozu, bor dozu ve Zn x B interaksiyonunun etkisi istatistiki olarak önemli (p< 0.01) bulunmuştur. Şeker oram üzerine ise çinko ve bor dozlarının etkisi istatistiki olarak önemsiz olmakla birlikte, Zn x B interaksiyonun etkisi Altınekin lokasyonunda istatistiki olarak önemli (p<0.05) olmasına rağmen, Seydişehir lokasyonunda önemsiz bulunmuştur. Araştırmada en yüksek kök verimi ve şeker verimi Altınekin lokasyonunda 1 kg Çinko + 0 kg bor uygulamasından, Seydişehir lokasyonun da ise 1 kg çinko + 2 kg bor uygulamasından elde edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Şeker pancarı, Çinko, Bor, Çinko Uygulaması, Bor uygulaması, Verim ve Kalite ABSTRACT MASTER THESIS THE EFFECT OF BORON AND ZINC APPLICATIONS ON YIELD AND QUALITY OF SUGAR BEET (BETA VULGARIS L.) Mehmet HAMURCU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sait GEZGİN 2000, Pages: Jury : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN : Assoc. Prof. Dr. Sait GEZGİN : Assoc. Prof. Dr. Mustafa ÖNDER The aim of this study was to examine the effects of different rates of Zn and B on root yield, sugar rate and sugar yield of sugar beet grown in Altinekin and Seydişe hir locations in 1999. Zn and B were applied at four different rates (Zno = 0 kg / da, Znj = 1 kg / da, Zn2 = 2 kg / da, Z114 = 4 kg / da and B0 = 0 kg / da, Bi = 0.5 kg / da, B2 - 1 kg / da, B3 = 2 kg / da). It was found that individual effects of Zn and B and their intreaction (Zn * B) on sugar ratio were statistically significant (p < 0.01) in both locations. Besides it was obtained that effect of Zn x B interaction was statistically insignificant in Seydişehir while the same interaction was statistically significant in Altinekin location. At this study the highest root yield and sugar yield was obtained with using of 1 kg Zn + 0 kg B in Altinekin location, although 1 kg Zn + 2 kg B gave better values in Seydişehir. KEY WORDS: Sugar Beet, Zinc, Boron, Zinc Application, Boron Application, Yield and Quality ii
Collections