Polikarbonat (PC) su damacanaları ve bebek biberonlarından bisfenol a (BPA) migrasyonuna ve pc degradasyonu sonucu bpa oluşumuna çeşitli faktörlerin etkilerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmada 10 farklı markaya ait doğal kaynak ve doğal mineralli sulardan oluşan 19 litrelik damacanalar ile 5 adet bebek biberonu kullanılmıştır. Her markadan birer adet damacana suyu olmak üzere toplam 10 adet güneş ışığına maruz kalacak ortamda, 10 adet laboratuvar ortamında, 10 adet de karanlık ortamda 7 hafta süreyle bekletilmiştir. Her hafta su numunesi alınarak BPA düzeylerine bakılmıştır. Damacana sularında ayrıca mikrobiyolojik çalışmalar ile pH, iletkenlik, anyon ve katyon analizleri yapılmıştır. Çalışmada BPA analizi için LC-MS/MS cihazı kullanılmış ve tayin limiti 0.5 µg/L olarak belirlenmiştir. A, B, C, D, E, F, G, H, I, K kodlu damacana suyu numunelerinde en yüksek BPA düzeyleri sırasıyla; 2.05±0.04 µg/L, 2.65±0.06 µg/L, 2.24±0.03 µg/L, 2.70±0.01 µg/L, 0.75±0.04 µg/L, 0.84±0.02 µg/L, 1.02±0.09 µg/L, 1.05±0.01 µg/L, 3.15±0.03 µg/L, 2.75±0.02 µg/L olarak bulunmuştur. Damacana suyu numunelerinde en yüksek BPA düzeyi (3.15±0.03 µg/L) I kodlu numunede tespit edilmiştir. Aynı şekilde suyun sertliğine neden olan kalsiyumun da en yüksek düzeyde (28.1±0.50 mg/L) I kodlu numunede bulunması suyun sertliğinin BPA'yı arttırdığı şeklinde değerlendirilmiştir. Çalışmada mikrobiyolojik faaliyetlerin BPA'yı olumsuz etkilediği düşünülmüştür. Günlük alınabilecek maksimum BPA miktarı (50 µg/L vücut ağırlığı) göz önüne alındığında ülkemiz koşullarında damacana sularından alınabilecek BPA'nın düşük düzeylerde olduğu görülmüştür. Çalışılan bebek biberonu örneklerinin hiçbirinde BPA düzeyi tayin limiti üzerinde çıkmamıştır. In the study, 19 liter bottles of ten different brands consisting of natural resource water and natural mineral water and five baby bottles were used. Including one from every brand of the bottles, 10 bottles were exposed to sunlight, 10 bottles stayed under the laboratory conditions and 10 bottles stayed under the dark environment for 7 weeks. Meanwhile, BPA levels were measured by taking samples every week. Microbiological tests and analysis of pH, conductivity, anion, cation for botlled water were performed. In the study LC-MS/MS were used for BPA analysis and the limit of detection were determined 0.5 µg/L. The highest BPA level in the bottle water samples of A, B, C, D, E, F, G, H, I, K respectively; 2.05±0.04 µg/L, 2.65±0.06 µg/L, 2.24±0.03 µg/L, 2.70±0.01 µg/L, 0.75±0.04 µg/L, 0.84±0.02 µg/L, 1.02±0.09 µg/L, 1.05±0.01 µg/L, 3.15±0.03 µg/L, 2.75±0.02 µg/L were found in the range. It was detected that the highest level of BPA was in the I coded sample (3.15±0.03 µg/L). Likewise it was considered that the finding of the highest level of calcium (28.1±0.50 µg/L) in the I coded sample indicated that the hardness of water increases BPA. The study concluded that microbiological activities has negative effects on BPA considering the maximum BPA ammount (50 µg/L of body weight) could be taken daily,it was found that BPA examined from bottled waters in our country's circumstances was at low level. The BPA level has found over the dedection limit in none of studied samples of the baby bottles.
Collections