Patates kuru çürüklük hastalığı etmeni fusarium oxysporum schlect. emend snyd. & hans.`ın biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, patateste verim kaybı meydana getiren toprak kökenli kuru çürüklük hastalığı etmeni Fusarium oxysporum ile biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması amacıyla in vitro ve in vivo şartlarda yürütülmüştür. Çalışmada, daha önce yapılan farklı çalışmalarda da etkililikleri test edilmiş, 2 Pantoea agglomerans (BRTB ve RK92), 2 Bacillus pumilus (RK103 ve TV67C), 7 Bacillus subtilis (BAB140, TV12H, TV6F, EK7, TV17C, CP1 ve TV125A), 3 Bacillus megaterium (TV103B, TV87A ve TV91C), 1 Ochrobactrum anthropi (A16B), 1 Agrobacterium radiobacter (A16) ve 1 Bacillus thuringiensis subsp. kurstakii (BAB410) straini ve 2 Trichoderma harzianum (ET 4 ve ET 14) izolatı kullanılmıştır. In vitro çalışmalarda test edilen biyoajan bakteri strainlerinlerinden etkinliği en fazla çıkan 5 biyoajan bakteri straini (BRTB %66,22; RK103, %50,90; BAB140 %50,00; TV103B %49,10; TV12H %48,65 ve TV6F %48,20) ve iki biyoajan fungus izolatı (ET 4 %69,44; ET 14 %66,66) ile in vivo şartlarda saksı denemeleri kurulmuştur. Bu denemelerde en etkili sonuç elde edilen BRTB biyoajan bakteri straininin kontrollü şartlarda hastalık etmeninin gelişimini tamamen engellediği tespit edilmiştir. Bu strainin uygulama zamanının belirlenmesi amacıyla kurulan denemede de bakteri solüsyonuna daldırıldıktan 4 saat sonra patojen solüsyonuna daldırılarak dikilen yumrulardan elde edilen bitkilerde hastalık görülmemiştir. Depo şartlarında kurulan denemede ise yine BRTB bakteri straininin diğer biyoajanlarla kıyaslandığında en etkili sonucu verdiği görülmüştür. Sonuç olarak; P. agglomerans'ın BRTB straininin F. oxysporum'un biyolojik mücadelesinde kullanılabileceği, patates yumruları dikilmeden önce bakteri uygulaması yapıldığında daha etkili sonuç alınacağı kanaatine varılmıştır. This study was carried to investigate the biological control possibilities with soil born dry rot disease agent Fusarium oxysporum causing yield losses in potatoes in in vitro and in vivo conditions. In this study, 2 Pantoea agglomerans (BRTB and RK 92), 2 Bacillus pumilus (RK 103 and TV 67C), 7 Bacillus subtilis (BAB140, TV12H, TV6F, EK7, TV17C, CP1 and TV125A), 3 Bacillus megaterium (TV103B, TV87A and TV91C), 1 Ochrobactrum anthropi (A16B), 1 Agrobacterium radiobacter (A16) and 1 Bacillus thuringiensis subsp. kurstakii (BAB410) bacterial strains and 2 Trichoderma harzianum (ET4 and ET14) fungal isolates tested efficacy in previous studies were used. In vivo pot treatments was established with the most effective five of bacterial strains (BRTB 66,22%; RK103, 50,90%; BAB140 50,00%; TV103B 49,10%; TV12H 48,65% and TV6F 48,20%) and two fungal isolates (ET 4 69,44%; ET 14 66,66%).It was determined that BRTB which was the most effective bacterial strain completely prevented the development of the pathogen in controlled conditions. In other treatment was established to determine the application time of BRTB. No disease was observed in the plants obtained from tubers planted by dipping into the pathogen solution 4 hours after dipping into the bacterial solution.Bu strainin uygulama zamanının belirlenmesi amacıyla kurulan denemede de bakteri solüsyonuna daldırıldıktan 4 saat sonra patojen solüsyonuna daldırılarak dikilen yumrulardan elde edilen bitkilerde hastalık görülmemiştir. In storage treatments, BRTB was the most efficacy compared with others. As a result; it was determined that BRTB strain of Pantoea agglomerans can be used in the biological control of F. oxysporum and it will be more effective when bacteria are applied before planting potato tubers.
Collections