Konya ilinde asma ur hastalığı (Agrobacterium vitis)`nın biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle tanılanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İç Anadolu bölgesinde, farklı çeşitlerle asma yetiştiriciliği giderek önem kazanmaktadır. 2007?2008 yıllarında, Konya iline bağlı 24 ilçe ve 14 adet farklı asma çeşidinde bakteriyel hastalıkların belirlenmesi amacıyla çalışmalar yürütülmüştür. Bakteriyel ur hastalığı, Agrobacterium vitis'in tanılanmasında, Roy ve Sasser, King B, PDA besi yerlerinde gelişim, 37 ºC' de gelişim, 3-ketolaktoz oluşumu, % 2' lik NaCl' de gelişim, L- tartarik asitten alkali oluşumu, sitrat kullanımı, pektolitik aktivite, oktopine ve napolin kullanımı, endoglukonaz aktivitesi, litmus milk testi, eritritol' den ve melezitoz'dan asit oluşumu, malonik asitten alkali oluşumu, demir amonyum sitrat, PDA+CaCO3'da asit temizleme testleri esas alınmıştır. Patojenisite testlerinde, Sultani Çekirdeksiz çeşidi asma fidanları, Datura sp. ve ayçiçeği bitkilerine yapılan 108 hücre/ml bakteriyel inokulasyon sonucu tipik ur oluşumu gözlenmiştir. Moleküler tanı, peh A ve virA genlerinin PCR amplifikasyonu ile yapılmıştır. Toplam 309 asma örneğinden 280' inde A. vitis belirlenirken, izolatların çoğunluğunun tümörojenik karakterde olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, il genelinde asmalardaki etmenle bulaşıklığın %90.61' lik oranla büyük önem taşıdığı, patojenin mevcut çeşitler içersinde en fazla Sultani Çekirdeksiz, Cardinal, Hafızali ve en az Ekşi Kara çeşitlerinde görüldüğü tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler; asma, bakteriyel ur, Agrobacterium vitis, çeşit Grapevine has an importance gradually increasing with various cultivars of grapevine in Central Anatolia Region. With the aim of determining of bacterial diseases, the researches were carried on14 various cultivars of grapevine and in 24 district of Konya Province in 2007-2008. In the identification of bacterial gall disease, Agrobacterium vitis, growth on Roy and Sasser, King?s B, PDA mediums, growth at 37ºC, 3-ketolactose production, growth on 2% NaCl, production of alkaline from L-tartaric acid, using of citrate, pectolytic activity, using of octopine and napolin, endogluconase activity, litmus milk test, acid from erytritol and melesitose, alkaline production from malonic acid, ferric ammonium citrate, acid cleaning on PDA+CaCO3 tests were based. In the pathogenicity tests, it was observed formation of gall typically in the result of bacterial inoculation with 108 cfu/ml concentrations on seedlings of grapevine cultivar, Sultani Seedless, Datura sp. and sunflower plants. It was made amplification of peh A and virA genes by PCR for molecular identification. While A. vitis was determined on 280 plants from totally 309 plant samples, the most of isolates had been observed tumorogenic character. Obtaining the data, rate of incidence has been as 90.61% has importance and within all of the cultivars; pathogen was shown the most on cv. Sultani Seedless, cv. Cardinal, cv. Hafızali and at the least on cv. Sour Black in the province.Key Words; grapevine, bacterial crown gall, Agrobacterium vitis, cultivar
Collections