Bazı yerel kavun genotiplerinin tuza (NaCl) tolerans düzeylerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, bazı yerel kavun genotiplerinin tuza tolerans düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Seraları ve laboratuvarında 2009 yılında yürütülmüştür. Araştırmada 150 mM dozunda NaCl uygulaması denemeye konu olmuştur. Araştırmada, 41 yerel kavun genotipi ile 2 ticari kavun çeşidi (Kırkağaç 637 ve Ananas) olmak üzere toplam 43 kavun genotipi kullanılmıştır.Araştırmada fide uzunluğu, fide çapı, fide yaş ağırlığı, fide kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, yaprak sayısı ve yaprak alanında tuz uygulamalarının negatif etkisi gözlenmiştir. Denemeye alınan genotiplerin tuzlu yetiştirme koşullarındaki besin elementi içeriklerinin tuzsuz koşullardaki içeriklerine oranlaması ile elde edilen oransal değerler açısından bir veya birkaç genotipin öne çıkmadığı görülmektedir. Değişik kavun genotiplerinde aynı dozdaki tuz uygulamasından sonra bünyelerine Na+ iyonu girişinin çok miktarda arttığı, bu artışın genotiplere göre önemli düzeyde farklılık gösterdiği, ölçüm yapılan organlar olan yapraklara daha az miktarda Na+ iyonu alan genotiplerde tuza dayanımın daha fazla olduğu belirlenmiştir. This study was conducted to determine the levels of salt tolerance of the some local melon genotypes at Selcuk University the Faculty of Agriculture, Department of Horticulture Experimental Greenhouse and laboratory in 2009. In the research, the dose of 150 mm NaCl application has been tested. In the study, 41 local melon genotype with two commercial varieties (Kırkağaç 637 and Ananas) of melon have been used as a total of 43 melon genotypes.In the study, it has been observed the negative effects of salt application on seedling shoot length, shoot diameter, shoot fresh weight, shoot dry weight, root fresh weight, root dry weight, leaf number and leaf area. It hasn?t been seen significant one or a few genotypes in terms of relative values which has been obtained with the content of saline nutrient conditions compared to content in salt-free conditions. After application of different melon genotypes within the same dose of salt, the entrance of Na+ ions increased much, but this increase varies significantly according to genotypes and at the genotypes which have received less Na+ ion into leaves that have been measurement organs were found to be more resistant to salt.
Collections