İç Anadolu bölgesinde yetişen bazı Bupleurum L. (Apiaceae) taksonlarının, uçucu yağ bileşimleri ve antibakteriyel aktivitelerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada İç Anadolu bölgesinden toplanan; Bupleurum rotundifolium L., Bupleurum croceum Fenzl, Bupleurum heldreichii Boiss. & Bal., Bupleurum lancifolium Hornem., Bupleurum intermedium Poiret, Bupleurum sulphureum Boiss. & Bal., Bupleurum cf. papillosum, Bupleurum turcicum Snogerup, Bupleurum pauciradiatum Fenzl, Bupleurum lycaonicum Snogerup, Bupleurum cappadocicum Boiss., Bupleurum gerardii All., Bupleurum falcatum L. subsp. cernuum'un çiçek, meyve ve köklerinden, hidrodistilasyon ve mikrodistilasyon ile uçucu yağ elde edilmiştir. Yağların eş zamanlı olarak gaz kromatografisi ve gaz kromatografisi/kütle spektrometrisi sistemi ile analizleri yapılarak bileşimleri ortaya konmuştur.Mikrodistilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağların, miktarı yeterli olmadığı için antibakteriyel aktiviteleri belirlenememiştir. Çiçek, meyve ve köklerden hidrodistilasyon ile elde edilen uçucu yağların antibakteriyel aktivitesi, gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çiçek ve meyvelerden elde edilen yağların, çalışmada kullanılan bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermediği, buna karşılık köklerden elde edilen yağların çalışmada kullanılan bakterilere karşı kontrol olarak kullanılan kloramfenikole yakın antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. In this study, the plants collected from Central Anatolia region such as Bupleurum rotundifolium L., Bupleurum croceum Fenzl, Bupleurum heldreichii Boiss. & Bal., Bupleurum lancifolium Hornem., Bupleurum intermedium Poiret, Bupleurum sulphureum Boiss. & Bal., Bupleurum cf. papillosum, Bupleurum turcicum Snogerup, Bupleurum pauciradiatum Fenzl, Bupleurum lycaonicum Snogerup, Bupleurum cappadocicum Boiss., Bupleurum gerardii All., Bupleurum falcatum L. subsp. cernuum?s flowers, fruits and roots, essential oil are got by hydrodistillation and microdistillation. The essential oils were analysed by gas chromatography and gas chromatography/mass spectrometer, simultaneously.Because of the lack of the essential oils got by microdistillation method, their antibacterial activities are not determined. The antibacterial activity of the essential oils got by hidrodistillation method from flowers, fruits and roots are examined by using microdilution method against to gram positive and gram negative bacteria. From this study, it is concluded that the essential oils got from flowers and fruits didn?t show an antibacterial effect against to the bacteria used in this study. It is also decided that the roots essential oils used in this study show an approximate antibacterial activity as in the control antibiotic chloramphenicol against to the bacteria.
Collections