Browsing TEZLER by Subject "Bacteria"
Now showing items 1-16 of 16
-
Aşkale (Erzurum) manyezit ocaklarından cevher zenginleştirme potansiyeli bulunan bakterilerin izolasyonu ve moleküler karakterizasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; Erzurum- Aşkale sınırları içerisinde yer alan üç farklı manyezit madeni ocağından örnekler alınarak, cevher zenginleştirme potansiyeli olan bakterilerin izolasyonu gerçekleştirildi.Elde edilen izolatların ... -
Bitki gelişmesini teşvik edici bakterilerin çayda gelişme, verim, bazı kalite parametreleri ve enzim aktivitelerine etkilerinin araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Hazar Denizinin Güney kıyılarında asidik çay rizosferi topraklarından izole edilerek tanısı, karekterizasyonu, azot fiksasyonu, fosfat çözme, karbon kullanım etkinliği ve bitki gelişmesini teşvik etme gibi ... -
Boynuz hidrolizatının bakteriler için besiyeri olarak değerlendirilmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Boynuz hidrolizatından bakteriler için yeni bir besiyeri geliştirilmiştir. Materyal olarak, Erzurum Et Kombinasından temin edilen koç boynuzlan kullanılmıştır. Boynuzlar öğütüldükten sonra elde edilen boynuz unu ... -
Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilen yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarından izole edilen patojenik ve saprofitik bakteriyel organizmaların klasik ve moleküler metodlar ile tanısı ve biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Elma, armut, ahlat, ayva, muşmula ve yenidünya; dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Türkiye'de de ticari olarak yetiştiriciliği yapılan önemli yumuşak çekirdekli meyvelerdendir. Bu meyvelerde, bakterilerin de içinde ... -
Erzurum piyasasında satışa sunulan kavurmalardan izole edilen mikroorganizmaların yağ asitleri kompozisyonuna göre tanısı ve kavurmaların bazı kimyasal özellikleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Araştırmada 41 adet kavurma numunesi şansa bağlı olarak, Erzurum piyasasmda mevcut satış noktalarından temin edilmiş, bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri açısından incelenerek, izole edilen bazı bakterilerin ... -
Escherichia vulneris, citrobacter freundii, bacillus cercus bakterilerinin patojenitesi ile gökkuşağı alabalıklarında oluşturulan enfeksiyonlarının klinik ve laboratuvar yönünden araştırlması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışma; 20.01.1994-28.02.1995 tarihleri arasında yapılmıştır. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Araştırma tesislerindeki enfekte 35 akvaryum balığı ve bir alabalıktan Citrobacter freundii, ... -
Farklı sıcaklık ve sürelerde muhafaza edilen kısmi pişmiş ekmeklerin teknolojik ve mikrobiyolojik özellikleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, 10, 15 ve 20 dakika kısmi pişirilmiş, antimikrobiyal madde katkılı ve katkısız, beyaz tava, kepekli ve çavdar ekmeği çeşitleri çift katlı polietilen torbalar ile ambalajlandıktan sonra oda sıcaklığında ... -
Kalsi̇yum tabanlı nanoparti̇külleri̇n bakteri̇ kullanılarak bi̇yosentezi̇ ve uygulama alanlarının araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, biyouyumlu materyal sentezi için özellikle tercih edilen biyosentez yoluyla kalsiyum tabanlı nanopartiküllerden en yaygın olan kalsiyum karbonatın oluşturulması amacıyla dört bakteri (Bacillus arenosi K64, ... -
Karasu Irmağının Dumlu-Aşkale fiziko-kimyasal özellikleri ve leuciscus cephalus orientalis nordmann 1840`ın bakteriyolojik kontaminasyonu yönünden araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Veriler Karasu sularının Dumlu- Aşkale arasında seçilen 4 istasyondan derlenerek çalışma sürdürülmüştür. Ayrıca kontrol istasyonu olarak Pulur Çayın'da da 1 istasyon seçilmiştir. Biyolojik arıtmanın mesafeye bağlı ... -
Kömürdeki piritik kükürdün thiobacillus ferrooxidans ile uzaklaştırılması üzerine incelemeler
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Y. Lisans Tezi KÖMÜRDEKİ PİRİTİK KÜKÜRDÜN Thiobacillus ferrooxidans İLE UZAKLAŞTIRILMASI ÜZERİNE İNCELEMELER Dündar CAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. ... -
Lokal olarak izole edilen Anoxybacillus gonensins UF7 ile lipaz enzim üretimi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Amaç: Lipazlar, geniş bir substrat özgüllüğü bulunan, çeşitli uygulama potansiyeline sahip olan enzimlerdir. Bu enzim; ilaç, kozmetik, deri, deterjan, gıda, parfüm, tıbbi teşhis, biyopolimer-biyosensör yapımı, biyoremediasyon, ... -
Örümcek ağı hidrolizatından mikrobiyolojik amaçlı pepton üretimi üzerine araştırmalar
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Örümcek ağından mikrobiyolojik besiyerleri için yeni bir pepton geliştirilmiştir. Materyal olarak, Erzurum ili Pasinler ilçesi Alvar Beldesindeki ahırlardan temin edilen örümcek ağları kullanılmıştır. Örümcek ağları toz ... -
Sera ve tarla zararlılarına karşı etkili biyoajan bakteri strainlerinin izolasyonu ve tanısı
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
Sucuktan bakteriosin benzeri antimikrobiyal metabolit üreten laktik asit bakterilerinin izolasyon ve identifikasyonu ve çeşitli gıda zararlısı ve/veya gıda kaynaklı projen bakterilere karşı antagonistik aktivite araştırı
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Araştırmada, Türkiye piyasasın; temsil edecek şekilde çeşitli il merkezlerinden temih edilen 51 adet sucuk örneğinin bazı duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmiş ve bu örneklerin içerdiği ... -
Zeytinyağı fabrikası katı atıklarının toprak özellikleri ile mısır bitkisinin (Zea mays L.) verim ve verim parametreleri üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, ülkemizde önemli bir ekonomik değere sahip zeytinin işlenmesi sonucu oluşan atıkların (Pirina ve posa) gübre ve toprak düzenleyicisi olarak değerlendirilmesi belirlenmeye çalışılmıştır.Deneme, sera koşullarında, ... -
Ziraat Fakültesi süt fabrikasına farklı kaynaklardan gelen inek sütlerinin, total, psikrofilik, laktik asit koliform grubu ve S.aureus bakteri sayılarının belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmaca, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi pilot süt fabrikasına farklı köylerden ve Ziraat Fakültesi'nin kendi bünyesindeki üretme çiftliğinden gelen, toplanı 48 adet süt örneği bazı bakteriyolojik analizlere ...