FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 21-40 of 5223
-
Drosophila melanogaster Oregon-R'de çeşitli tekstil boyalarının larval yaşayabilirlik ile ergin dişi ve erkek popülasyonlarında ömür uzunluğu üzerine in vivo biyotoksik etkilerinin araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Sanayi devrimi ile beraber birçok sektörün gelişip değişmesi ile boyar madde kullanımı ve ihtiyacı artmıştır. Ancak tekstil, kozmetik, ilaç, gıda ve otomotiv gibi çok çeşitli alanlarda duyulan ihtiyaçdan dolayı doğal ... -
Timolün radyasyona bağlı karaciğer hasarı üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Radyoterapi, lokal veya invaziv kanserler için en yaygın tedavi seçeneklerinden birisidir. Radyasyon etkinliğini arttırma stratejileri ayrıca dokuların korunması için değerli bilgiler sağlayabilir. Monoterpenler, reaktif ... -
Yapay zeka yöntemleri ile Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sınav sorularının zorluk derecesinin tespiti
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Atatürk Üniversitesi bünyesinde yer alan Açıköğretim Fakültesinde toplam 47 program yer almaktadır. Bu programlarda ortak dersler ve her programa özgü dersler olmak üzere toplam 420 ders bulunmaktadır. Bu programlara kayıtlı ... -
Kenar bilişim ve bulut bilişim sistemlerinin dişli mekanizması fiziksel sistemine ait titreşim sinyallerinin değerlendirmesi üzerinden performans analizi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Bu tez çalışmasında Kenar Bilişim ve Bulut Bilişim sistemlerinin birbirlerine göre performanslarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kenar Bilişim sistemini temsilen bir dişli mekanizmasının kullanılması hedeflenmiştir. ... -
Türkçe metinlerin kavram haritalarının otomatik olarak oluşturulması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Kavram haritaları belirli bir konuya ait kavramlar arasındaki ilişkileri tanımlayan iki boyutlu görsel araçlardır. Bu haritaların manuel olarak oluşturulması özellikle metin yoğunluğu fazla olan metinler açısından ... -
Ekmek kadayıfında tam un ve farklı katkı madde kullanımının akrilamid ve hidroksimetil furfural ((HMF) üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Yöresel bir ürün olan ekmek kadayıfına, tam un katkısıyla besinsel ve fonksiyonel özellik kazandırmak ve ekmek kadayıfında ısıl işlem uygulanması ile birlikte bazı reaksiyonlar sonucu oluşabilen akrilamid ve HMF ... -
Kişniş (Coriandrum sativum L.), dereotu (Anethum graveolens L.) ve semizotunun (Portulaca oleracea L.) antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Bu çalışmada Kişniş (Coriandrum sativum L.), Dereotu (Anethum graveolens L.) ve Semizotu (Portulaca oleracea L.) bitkilerinin 1:1 etanol:su (v/v), 1:1 metanol:su (v/v) ve su kullanılarak elde edilen ekstraktlarının ... -
Duygu analizi problemi için geleneksel ve derin transfer makine öğrenmesi yöntemlerinin karşılaştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Elektronik hizmet sektörünün gelişmesi, sosyal medya kullanımının artması ile birlikte kişilerin yorumlarına, düşüncelerine ve duygularına göre hızlı ve doğru analizler yapılarak, kısa zamanda aksiyon planları hazırlamak ... -
Farklı sirke çeşitleri ile marinasyon işleminin ısıl işlem görmüş sığır biftek etlerinde çeşitli kalite kriterleri ve heterosiklik aromatik amin oluşumu üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Mevcut araştırmada, farklı sirke çeşitleri (balsamik, nar, elma ve üzüm) kullanılarak gerçekleştirilen marinasyon işleminin (4°C'de 2 saat), ısıtıcı plaka üzerinde pişirilmiş (200°C'de 24 dk) sığır bifteklerinin ... -
Mühürleme işleminin etin tekstür, protein profili ve heterosiklik aromatik amin oluşumu üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Araştırmada, etin çeşitli kalite parametreleri (su ve ham yağ içeriği, pişirme kaybı, pH, renk, lipit oksidasyonu, tekstürel ve duyusal özellikler, protein profili) ile heterosiklik aromatik aminlerin (HAA) oluşumu ... -
İklim değişikliğinde atıksu arıtma tesislerinin etkisi: İleri biyolojik atıksu arıtma tesisinde karbon ayak izi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Sanayi Devrimiyle gelişen teknoloji, toplumların refah seviyesini artırmıştır. Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin toplumları birbirleriyle etkileşimlerini artırmış ve her alanda rekabete girmiştir. Gelişmiş ülkelerin ... -
Kokulu üzüm (Vitis labrusca L.) meyvesi ve yaprağının bazı fizikokimyasal özellikleri antioksidan kapasitesi ve fenolik madde profili
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Bu araştırmada 3 farklı rakım ve denize uzaklık mesafesinden alınan asma yaprakları ve üzüm meyvelerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, fenolik profili, toplam monomerik antosiyanin içeriği, antioksidan ... -
Erzurum ili tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi konusunda çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından risk değerlendirme çalışması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Günümüzde oluşan atıkların insan ve çevre sağlığı üzerinde eskisine nazaran daha fazla risk oluşturduğu görülmektedir. Atık sınıflarından biri olan tıbbi atıklar ise değişen hastalık ve tedavi çeşitleri neticesinde ... -
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) olgun embriyo kültüründe seryum nanoparçacıklarının kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonu üzerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Çalışmamız içerisinde, farklı genotiplerin doku kültürü parametrelerine verdiği cevaplar araştırılmıştır. Ayrıca farklı genotipler ve Ce2O3 nanoparçacıklarının etkileri beraber incelenmiştir.Yöntem: Bu çalışmada Kırik ... -
Farklı katkı maddeleri ve oranları kullanılarak yaş şeker pancarı posasının silajlık olarak değerlendirme olanaklarının araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Bu araştırma 2019 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada Erzurum Şeker fabrikasından alınan yaş şeker pancarı posalarına (YŞPS) farklı ... -
Erzurum şartlarında farklı zamanlarda ekilen börülce (Vigna unguiculata L.) çeşitlerinin yem verimleri ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Bu araştırma Erzurum koşullarında farklı ekim zamanlarında farklı börülce çeşit ve popülasyonunun yemlik olarak değerlendirilebilmesi ve bazı özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür.Yöntem: ... -
İvesi ve morkaraman kuzularda doğrusal olmayan modellerle büyüme eğrilerinin tahmini
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Bu çalışmada Morkaraman ve İvesi kuzularında doğumdan itibaren 30 haftalık yaşa kadar olan dönemde canlı ağırlık bakımından büyümenin zamana göre değişimini tespit etmektir. Yöntem: Lojistik, Brody, von Bertalanffy, ... -
Simmental ve esmer İsviçre ırkı sığırlarda leptin geni polimorfizmi ve bazı performans özellikleri arasındaki ilişkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Erzurum'da iki farklı özel işletmede yetiştirilen Simmental (60) ve Esmer İsviçre (62) ırkı sığırların Leptin geni Sau3AI polimorfizminin genotipik yapılarının incelenmesi, inceleme sonunda sığırlara ait genotip ... -
Morkaraman kuzularının Erzurum ili yetiştirici şartlarında büyüme ve gelişme özelliklerinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Bu çalışmanın amacı, Erzurum ilinde yetiştirici şartlarında 2018 ve 2019 yıllarında doğan 1032 baş Morkaraman kuzuların doğum ağırlığı, mera başı canlı ağırlığı, mera dönemi canlı ağırlığı, mera sonu canlı ağırlığı, ... -
Göğüs X-ray görüntülerinde derin öğrenme algoritmaları ile akciğer bölütlemesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Bu çalışmada birçok hastalığın teşhisinde önemli bir role sahip olan akciğer grafileri kullanılarak akciğer bölütlemesi gerçekleştirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma derin öğrenme algoritmaları kullanılarak ...