Search
Now showing items 1-10 of 41
Et teknolojisinde yüksek basınç uygulamaları
(2020-12-01)
Yüksek basınç (YB); ısıl işlem olmaksızın sıvı veya katı gıdalara 100-1000 MPa basınçuygulaması ile gerçekleştirilen bir gıda muhafaza tekniğidir. Gıda teknolojisinde ilk YBuygulamaları 1895 yılında başlanmasına rağmen et ...
Karadut konsantresinin üretimi ve depolanması sırasında bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerde meydana gelen değişmeler
(2020-08-18)
Amaç: Bu çalışmada karadut konsantresinin üretimi ve oda sıcaklığı (20±2 ℃) ile buzdolabı sıcaklığında (4±2 ℃) altmış gün depolanması sırasında depolamanın başlangıcında (0. gün), 20., 40. ve 60. günlerinde bazı fiziksel ...
Ulusal ile yerelde üretilen ve Erzurum piyasasında tüketime sunulan dondurmaların bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(2020-04-29)
Bu araştırmada, Erzurum ilinde tüketime sunulan 10 adet yerel ve 10 adet ulusal olan dondurma örnekleri olmak üzere toplamda 20 dondurma örneği piyasadan toplanmış ve bu örneklerde bazı mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal ...
Bazı probiyotik bakterilerin dondurma üretiminde kullanım imkanları
(2020-12-01)
Bu çalışmada, probiyotik bakterilerin dondurma üretiminde kullanım imkanları araştırılarakyeni bir fonksiyonel gıda üretimine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu amaçla farklı krema oranı(%5 ve 10) ile farklı probiyotik ...
Süperkritik akışkan ekstraksiyon yöntemi ile kafeinsiz ve kafeini azaltılmış siyah çay üretimi
(2020-01-09)
Bu çalışmanın amacı, gelişmiş ayırma ve ekstraksiyon tekniği olan pilot ölçekli Süperkritik Akışkan Ekstraksiyon (SAE) teknolojisini kullanarak kafeinsiz ve kafeini azaltılmış siyah çay geliştirmek ve üretim parametrelerini ...
Stevia ile tatlandırılmış meyveli dondurma üretimi
(2020-02-17)
Bu çalışmada dondurma örneklerine sükroz yerine stevia ilavesi yapılarak şeker hastalarının tüketebileceği ayrıca diğer tüketicilerinde damak zevklerine hitap edebilecek meyveli ve sade dondurma üretimi amaçlanmıştır. ...
Yaprak dönerin kimyasal bileşimi ve mikrobiyolojik kalitesi
(2020-11-18)
ÖZET Araştırmada, Erzurum İl Merkezinde bulunan işletmelerden şansa bağlı olarak seçilen 8 farklı işletmeden belirli peryotlar halinde temin edilen 40 adet döner örneği kimyasal bileşim ve mikrobiyolojik kalite yönünden ...
Nanokompozit kaplama materyallerinin alabalık filetolarında kullanım imkânları
(2020-08-18)
Araştırmada kitosana titanyum dioksit nanopartikülleri ve/veya rosmarinik asit eklenerek hazırlanan nanokompozit kaplamaların Gökkuşağı Alabalık (Oncorhynchus mykiss) filetolarında kalite özellikleri üzerine etkilerinin ...
Farklı sıcaklıklarda pişirilen taze et ürünlerinde baharat kullanımının heterosiklik aromatik aminlerin oluşumu üzerine etkisi
(2020-12-01)
Araştırmada tuz ve değişik baharatlar (kırmızıbiber, karabiber, kekik, defne ve sarımsak) ile üç farklıkızartma sıcaklığının (175ºC, 200ºC ve 225ºC) pirzola ve farklı oranlarda yağ (%10, %20 ve %30)ihtiva eden köftelerde ...
Beyaz, kaşar ve tulum peynirlerinin gama aminobütirik asit (GABA) içeriği ile serbest amino asit profillerinin belirlenmesi
(2020-07-27)
Bu çalışmada da toplum beslenmesinde önemli yer tutan ve ülkemizde en fazla tüketimi yapılan üç peynir çeşidine (Beyaz, Kaşar ve Tulum) ait toplam otuz adet peynir örneği GABA içeriği ve serbest amino asit profili açısından ...