Show simple item record

dc.contributor.advisorAkın, Nihat
dc.contributor.authorAlzamara, Rola
dc.date.accessioned2020-12-29T17:01:07Z
dc.date.available2020-12-29T17:01:07Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/460791
dc.description.abstractBu çalışmada kuşburnu ve kızılcık marmelatları % 5, 10 ve 15 oranında fermentasyon öncesi ve sonrası set ve stirred tip yoğurtlara ilave edilmiştir. Antioksidan aktivite ve fenolik içerik analizlerinin yanında yoğurtların fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri de belirlenmiştir ve 21 günlük soğuk depolama süresince kontrol yoğurtla kıyaslanmıştır. Kuşburnu ve kızılcık marmelatlı yoğurtların antioksidan aktivitesini ve su tutma kapasitesini geliştirmiştir. Antioksidan aktivite ve fenolik içerikte depolama boyunca istatistiksel olarak öenmli bir azalma gözlenirken, yine de yoğurtlar bu süre sonunda kontrol yoğurtla kıyaslanırsa daha yüksek antioksidan ve fenolik içeriğinde kalmıştır.
dc.description.abstractIn this study, the highest antioxidant Rose hip and Cornelian cherry marmalade added pre or post fermentation in different concentrations (5, 10 and 15%) to yoghurt (set and stirred; Rose hip and Cornelian cherry marmalade yoghurt). In addition to the antioxidant activity and the phenolic compounds content, physicochemical and microbiological properties of Rose hip and Cornelian cherry marmalade yoghurt determined in comparing with plain yoghurt during 21 days of cold storage. The Rose hip and Cornelian cherry marmalade enhanced the radical scavenging activity and water holding capacity of yoghurt. While the significant decreases of antioxidant activity and phenolic compounds content occurred during cold storage period, the Rose hip and Cornelian cherry marmalade yoghurt remained richer in antioxidant and phenolic compounds compared to plain yoghurt.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDetermination of some properties of yoghurt added cornelian cherry and rose hip fruits marmalade with higher antioxidant content
dc.title.alternativeAntioksidanca zengin kuşburnu ve kızılcık meyvelerinden yapılan marmelatlar ilave edilerek üretilen meyveli yoğurtların bazı özelliklerinin belirlenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFruit yoghurt
dc.subject.ytmRose hip
dc.subject.ytmCornelian cherry
dc.identifier.yokid10071922
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid390337
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess