Razakı üzüm çeşidinde farklı seviyede şarj (ürün yükü) ve hümik madde uygulamalarının verim ve verim unsurları üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Özet: Bu çalışma, 2015 yılı vejetasyon döneminde Konya ili, Tuzlukçu ilçesinde kendi kökü üzerinde yetiştirilen 20 yaşındaki Razakı (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kontrol (K), 25 GÖZ, 30 GÖZ, 35 GÖZ, 25 GÖZ+TKİ-Humas (TKİ-HM) (Topraktan 2 kez), 30 GÖZ+TKİ-HM (Topraktan 2 kez), 35 GÖZ+TKİ-HM (Topraktan 2 kez) uygulamalarının Razakı üzüm çeşidinde verim ve verim unsurları üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuçta, en uzun salkım (20.91 cm) K uygulaması ile; en yüksek tane ağırlığı (3.48 g) K uygulaması ile; en yüksek salkım ağırlığı (90.59 g) 30 GÖZ+TKİ-HM uygulaması ile; en uzun tane (19.98mm) K uygulaması ile; en yüksek 0Brix (%21.5) K uygulaması ve (%21.4) 25 GÖZ uygulamaları ile; en yüksek TA (1.09 g TAE/100ml) 35 GÖZ, 25 GÖZ+TKİ-HM, 30 GÖZ+TKİ-HM ve (1.08 g TAE/100ml) 30 GÖZ uygulamaları ile; en yüksek olgunluk indisi (25.41 0Brix/TA) K uygulaması ile; en yüksek şıra randımanı (726.67ml) 25 GÖZ, (700ml) 35 GÖZ ve (695ml) 30 GÖZ uygulamaları ile; en yoğun a* renk değeri (-5.79) 30 GÖZ+TKİ-HM ve (-5.76) 25GÖZ+TKİ-HM uygulamaları ile elde edilmiştir. Uygulamaların üzüm verimi, salkım genişliği, tane genişliği, tane uzunluğu/tane genişliği, pH, L* ve b* renk yoğunluk değerleri üzerlerine etkisi önemli bulunmamıştır. This study was carried out Razakı (Vitis vinifera L.) grape cultivar and its vine which was grown on their own roots in a vegetation period of 2015 in Tuzlukçu district in Konya province. In this research, it was investigated the effects on Control (C), 25 bud/vitis (crop load), 30 bud/vitis, 35 bud/vitis, 25 bud/vitis+TKI-Humas (soil), 30 bud/vitis+TKI-Humas (soil), 35 bud/vitis+TKI-Humas (soil) applications on grape yield and quality of Razakı grape cultivar. The results were obtained as the highest cluster weight (90.53 g) with 30 bud/vitis+TKI-Humas (soil), (88.75 g) with 25 bud/vitis, (88.04 g) with C, (83.46 g) with 35 bud/vitis+TKI-Humas (soil) and (83.40 g) with 35 bud/vitis applications; the longest cluster (20.91 cm) with C application; the highest berry weight (3.48 g) with C application; the longest berry (19.98 mm) with C application; the highest oBriks (21.50%) with C and (21.40%) with 25 bud/vitis applications; the highest TA (1.09 g TAE/100ml) with 35 bud/vitis, (1.09 g TAE/100ml) with 25 bud/vitis+TKI-Humas (soil), (1.09 g TAE/100ml) with 30 bud/vitis+TKI-Humas (soil) and (1.08 g TAE/100ml) with 30 bud/vitis applications; the highest maturity index (25.41) with C application; the highest must yield (726.67 ml) with 25 bud/vitis, (700.00 ml) with 35 bud/vitis and (695.00 ml) with 30 bud/vitis applications; the highest intensity of a* color (-5.79) with 30 bud/vitis+TKI-Humas (soil) and (-5.76) with 25 bud/vitis+TKI-Humas (soil) applications. No significant effects were found on grape yield, cluster width, berry width, berry lengt/berry width, pH, L* and b* color intensity values.
Collections