Show simple item record

dc.contributor.advisorDağ, Birol
dc.contributor.advisorKonca, Yusuf
dc.contributor.authorŞekerci, Necip Gürhan
dc.date.accessioned2020-12-29T16:52:59Z
dc.date.available2020-12-29T16:52:59Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/459394
dc.description.abstractBu çalışma, farklı kaba:kesif yem oranlarının in-vitro koşullarda keçilerde rumen pH, gaz üretimi (GÜ), metan gazı üretimi, asetik asit, propiyonik asit, bütirik asit oranları, metabolik enerji (ME), organik madde sindirilebilirliği (OMS) üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Muamele grupları: kontrol (katkı maddesi yok) %10 ila 90 arasında kaba ve kesif yem içeren (kaba yem: yonca ve kesif yem:ticari toklu yemi) karışımlara 300 mg/kg düzeyinde kekik (Tymus vulgaris L), nane (Menta piperita L.) ve adaçayı (Salvia officinalis L.) esansiyel yağları (EY) ile canlı maya (Saccharomyces cerevisiae, 10x109) ve magnezyum oksit (MgO) ilave edilmiştir. Tekeler %60 kaba ve %40 kesif yem içeriğine sahip yemlerle beslenmişlerdir. Alınan rumen sıvıları termos ile hızlı bir şekilde laboratuvara getirilmiş ve şırıngalara 0,2 g yem örneği ile Hohenheim yöntemine göre gaz üretimine bırakılmış ve 3, 6, 12 ve 24. saatlerde gaz üretim değerleri okunmuştur ve 24. saat sonunda pH ve metan ölçülmüş ve alınan sıvı örneklerinde gaz kromotoğrafisinde asetik, propiyonik ve bütirik asit oranları belirlenmiştir. Metabolik eneji ve OMS değerleri hesaplanmıştır. Çalışma genel olarak değerlendirildiğinde yem katkısı olarak MgO ilavesi, kontrol grubuna göre pH değerlerini yükseltmiş, adaçayı esansiyel yağı ilavesi ile azalmıştır (P<0.05). Toplam gaz üretimi kontrol grubuna göre maya ilavesi ile artmıştır. Yem katkı maddeleri, ME ve OMS değerlerini bakımından MgO ve adaçayı EY kontrol gruplarında genel olarak düşük, maya ve kekik EY ise daha yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Asetik asit ve bütirik asit konsantrasyonu bakımından kekik ve adaçayı EY kontrol ile benzer ve daha düşük, maya ve nane EY ile daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Ancak, kontrol grubuna göre kekik EY ilavesi ile propiyonik asit oranı daha yüksek ve MgO ile maya ilavesi ile daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, farklı kaba:kesif yem oranlarına sahip yemlere adaçayı, kekik, nane EY, maya ve MgO ilavelerinin in vitro şartlarda farklı kriterlere etkileri farklı bulunmuştur. Bununla birlikte, MgO ilavesinin pH değerlerini ve maya katkısının gaz üretimini artırıcı etkileri daha belirgin olmuştur. ME ve OMS'de kekik ve maya katkıları ön plana çıkmıştır.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effects of different roughage: concentrate feed ratios on rumen pH, gas production (Oh ve ark.), methane production, acetate, propionate, butyrate ratios, metabolic energy (ME) and organic matter digestibility (OMS). The treatment groups: Control (no additive), and 300 mg / kg thyme (Origanum vulgare L), peppermint (Menta piperita L.) and sage (Salvia officinalis) essential oils and yeast (Saccharomyces cerevisiae, SC, 10x109) and magnesium oxide (MgO) were added to diets containing 10 to 90% of roughage: concentrate feed ratios (roughage: alfalfa and concentrate feed: commercial compound lamb feed). The monopolies were fed with feeds with 60% coarse and 40% concentrated feed content. The rumen liquors were brought to the laboratory quickly with thermos and syringes were left to gas production according to Hohenheim method with 0,2 g feed sample and gas production values were recorded at 3, 6, 12 and 24 hours and pH and methane were measured at 24 hours. The acetic, propionic and butyric acids were determined by gas chromatography in liquid samples. The ME and OMS values were calculated. The MgO addition as a feed additive increased the pH values according to the control group and decreased with sage addition (P <0.05). Total gas production increased with the addition of SC. Feed additives, ME and OMS values were generally lower in MgO and sage EY control groups and higher in SC and oregano EY (P <0.05). In terms of acetate and butyrate concentration, thyme and sage were found to be higher and similar with EY control and higher with SC and mint (P <0.05). However, compared to control group, oregano EY addition increased propionate ratio and decreased by MgO and SC addition. As a result, the effects of sage, oregano, peppermint, SC and MgO additions on diets with different roughage: concentrate feed ratios were different responded for different criteria in in vitro conditions. However, the with MgO addition pH and SC addition gas production clearly increased. The addition of oregano and SC increased energy values ME and OMS.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı kaba ve konsantre yem içeriğine sahip yemlere katılan bazı yem katkılarının keçilerde in vitro sindirim, rumen fermantasyonu ve metan gazı üretimi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of some feed additives on in vitro digestion, rumen fermentation and methane gas production in different forage and concentrated feeds in goats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10180327
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid489349
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess