Agribusiness management of shea industry in Northern Ghana
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Shea ağacının yabani olarak yaygın şekilde yetiştiği Kuzey Gana Bölgesi'nde Shea Tereyağı üretilmesinin maliyet analizini, entegre tarımsal işletmeciliğini ve örgütlenme yapısını ortaya koyarak sektörün gelişmesine katkı sağlamaktır. Gana ülkesinde Shea Ağacı yabani olarak yetişmektedir. Yöre halkı bu ağacın çekirdeklerini toplayıp aile ihtiyacı için ilkel şartlarda tereyağı üretmektedirler. Küçük çapta aile ihtiyacı için yapılmakta olan bu faaliyet her geçen gün ticari amaçla üretim şeklinde dönüşme eğilimdedir. Shea Tereyağını ailede tüketenlerin dışında toplayıcılara satan ailelerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Çalışmada shea ağacının kültüre alınmasının maliyet hesabı, shea ağacından çekirdek ve tereyağı üretilmesi prosesinin maliyeti, geleneksel yöntem ile modern tesis için verimlilik analizleri ve bu işin geliştirilmesinin entegre işletmecilik planı belirlenecektir. Ortaya konulacak sonuçlar, shea ağacının kültüre alınmasının ekonomik olup olmaması, geleneksel şekilde tereyağı üretimi yerine üreticilerin örgütlenip modern işleme tesisi kurmalarının fizibilitesi ve shea ağacından nihai ürün tereyağına kadar ki değer zincirinde entegre tarımsal işletmeciliğin strateji planı sektörün gelişmesine katkı sağlayacak verilerdir. Economic plants that grow naturally in the wild are still plentiful across the globe. Most of these wild economic plants have been domesticated and cultivated in farms and plantations. Most of the World has moved from peasant agricultural to commercial agriculture and industrialisation. In resource rich developing countries however there are wild trees of huge economic importance that grow in the wild. The shea tree in sub-Saharan Africa is such an example. This study applied agribusiness management to examine the potential for establishing shea tree plantations in Ghana and the viability of the shea butter industry in Ghana. The financial costs and returns of establishing shea tree orchards in Ghana were examined using research information from the Cocoa Research Institute in Bole which is responsible for scientific research about the shea tree and the shea industry as a whole. The viability of shea processing was also examined using household level data from 14 shea producing communities. 150 shea butter processors were interviewed using semi-structured questionnaire. Net Present Value (NPV) and Benefit / Cost (B/C) ratio were the analytical techniques used to examine the viability of shea butter processing. NPV and B/C ratios were calculated using different discount rates and compared.The financial analysis of establishing an acre shea tree orchards will generate a net profit of GhȻ516.33 ($129.08) while a 3 acre farm will generate a profit of GhȻ23,448.99($5862.25). The NPV of GhȻ 2909.01, GhȻ1969.717 and GhȻ32.2039 at 8%, 15% and 65.69% respectively with B/C ratios of 1.285611, 1.286539, 1.0175 at 8%, 15% and 65.69% discount rates respectively indicated that shea butter processing is generally a viable enterprise. It also indicated that the lower the discount rate as calculated in the cost factor, the higher the viability of the enterprise. Community mobilisation and cooperation is needed in establishing modern commercial plantations and processing plants with extensive support from local and international organisations to enhance efforts for poverty eradication. Agricultural policies and legislation should be streamlined to enhance economic, social, technical, and environmental aspects of the shea business industry.
Collections