Magnezyum uygulamalarının şeker pancarının verim ve kalitesine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma bitkiye elverişli Mg miktarının yeterli fakat Ca ve K arasındaki dengenin farklı olduğu topraklarda,artan seviyelerde ve farklı şekillerde magnezyum uygulamalarının şeker pancarı bitkisinin verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2015 yılı vejetasyon döneminde iki faktörlü deneme desenine göre tesadüf bloklarında üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemelerde topraktan Mg, MgSO₄.H₂O (%17 Mg) şeklinde 0 (kontrol), 2, 4 ve 6 kg Mg da-1 dozlarında 2.5 litre suda eritilip ekim öncesinde parsellerdeki toprak yüzeyine püskürtülüp 10-15 cm derinliğe karıştırılarak uygulanmıştır. Yapraktan Mg, %4 MgSO4.H2O (%17 Mg) + %0.5 Üre (%46 N) + yayıcı yapıştırıcı içeren çözelti şeklinde ilk uygulamaları Çumra'da Mayıs, Seydişehir'de Haziran ayı içerisinde çapa sonrasında, geri kalan iki uygulama ise Temmuz ve Ağustos ayı başlarında olmak üzere 3 defada uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, topraktan ve yapraktan yapılan magnezyum uygulamalarının interaksiyonları şeker pancarı yapraklarının Mg, Fe içeriklerini ve yumrunun şeker oranı (% polar) miktarını istatistiki bakımdan önemli seviyede etkilemiştir. Bu verilere göre belirtilen özellikler üzerine olan etkiler magnezyumun uygulama şekline göre değişiklik göstermektedir. Seydişehir İlçesi arazisinde yürütülen denemedeki en yüksek yumru verimi (91.18 t ha-1) topraktan 0 kg da-1 Mg uygulaması (Mg0Y0) ile, Çumra arazisinde ise en yüksek yumru verimi (91.72 t ha-1) topraktan 6 kg da-1 Mg uygulaması (Mg6Y0) ile sağlanmıştır. Ayrıca topraktan ve yapraktan yapılan Mg uygulamaları ile genel olarak kontrole göre şeker pancarı yapraklarının makro ve mikro besin elementi miktarlarında da artışlar gözlemlenmiştir. This study was carried out with three replications in randomized blocks according to two-factor trial design in 2015 vegetation period in order to determine the effect of magnesium applications on the yield and quality of sugar beet plant in soils with increasing levels and different forms of magnesium in the soil where the amount of Mg in the plant is sufficient but the balance between Ca and K is different. In the experiments, Mg, MgSO₄.H₂O (%17 Mg) was applied as 0 (control), 2, 4 and 6 kg Mg da-1 doses in 2.5 liters of water and sprayed on the soil surface in the parcels before mixing and mixed with 10-15 cm depth. Foliar Mg, 4% MgSO4.H2O (17% Mg) + 0.5% Urea (46% N) + the first applications in the form of a solution containing a spreading adhesive May, Seydişehir after the anchor in June, while the remaining two applications July and in early August.According to the results of the research, interaction of magnesium applications from soil and leaves affected the content of sugar beet leaves Mg, Fe and sugar content (polarity %) significantly. According to these data, the effects on the properties indicated vary according to the application of magnesium. The highest tuber yield (91.18 t ha-1) in the study carried out on the Seydişehir District land was 0 kg da-1 Mg from the soil (Mg0Y0) and the highest tuber yield in Çumra area (91.72 t ha-1) 6 kg da-1 Mg from soil application (Mg6Y0). In addition, increase in the amount of macro and micro nutrients of sugar beet leaves was observed with Mg applications made from soil and leaves.
Collections