Sütün elektrik iletkenliğinden subklinik mastitisin bulanık mantık yöntemi ile tespiti
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Konya ili Karapınar ilçesinde bulunan özel bir işletmede yetiştirilen Siyah Alaca sığırlarda bulanık mantık yöntemi ile Somatik Hücre Sayısı ve Elektrik İletkenlik değerlerinden yararlanarak subklinik mastitisin belirlenmesi imkanını araştırmak amacıyla yapılmıştır.Yapılan analiz neticesinde somatik hücre sayısı ortalaması 348.15337±336.4972, elektrik iletkenliği ortalaması 4.2351±0.1761 olarak tespit edilmiştir. Bunun yanında süt örneklerinin laktoz ortalaması 4.84055±0.26161, protein ortalaması 3.23387±0.17648, yağ ortalaması 3.09006±0.47591 olarak belirlenmiştir. Somatik hücre sayısına laktasyon sırasının etkisi önemsiz bulunurken, protein ve süt yağının lineer regresyonu önemli P<0.01 bulunmuştur. Elektrik iletkenliğine laktasyon sırasının, hayvan grubunun ve protein grubunun etkisi p<0.05 seviyesinde, yağ grubunun etkisi ise P<0.01 seviyesinde önemli olarak tespit edilmiştir. Laktoz değerine elektrik iletkenliği grubunun etkisi P<0.01 seviyesinde önemli olarak tespit edilmiştir. Protein değerine laktasyon sırası, somatik hücre grup ve hayvan grubun etkisi önemsiz bulunurken, elektrik iletkenliği grubun etkisi p<0.01 seviyesinde önemli bulunmuştur. Yağ değerine laktasyon sırası ve hayvan grubu önemsiz bulunurken, somatik hücre grubu, elektrik iletkenliği grubu ve protein grubun etkisi ise P<0.01 seviyesinde önemli olarak tespit edilmiştir. Bulanık mantık yöntemine göre yapılan analizde somatik hücre sayısı ve elektrik iletkenliği birlikte kullanıldığında doğruluk oranı %92.45 olarak belirlenmiştir. This study was carried out in order to investigation the possibility of determination of subclinical mastitis by using fuzzy logic method from the Somatic Cell Number and Electrical Conductivity values in Holstein cattle reared in a private enterprise in Karapinar district of Konya province.As a result of the analysis, the mean number of somatic cells and electrical conductivity values were determined as 348.15337 ± 336.4972, 4.2351 ± 0.1761, respectively. In addition, the mean lactose, protein and fat of milk samples was found to be 4.84055 ± 0.26161, 3.23387 ± 0.17648 and 3.09006 ± 0.47591, respectively. While the effect of parity on the number of somatic cells count was insignificant, the linear regression of protein and fat was significant (P <0.01). The effect of parity, animal group and protein group on electrical conductivity was important at p <0.05 level and the effect of fat group on electrical conductivity was important at P <0.01 level. The effect of the electrical conductivity group on lactose was found to be significant at P <0.01. While the effect of parity, somatic cell group and animal group were found insignificant on protein value, the effect of electrical conductivity group was found to be significant at p <0.01 level. The effect of parity and animal groups on the fat value was insignificant, while the effect of somatic cell group, electrical conductivity group and protein group was found to be significant at P <0.01 level. As a result, when the somatic cell count and electrical conductivity values were used together, the accuracy rate was determined as 92.45% in fuzzy logic method.
Collections