Konya sulu şartlarında bazı yulaf çeşit ve hatlarının ot verim, verim unsurları ve bazı ot kalite özelliklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2018 Mart–Haziran ayları arasında Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme tarlasında, sulu şartlarda yürütülmüştür. Araştırmada Konya sulu şartlarında geliştirilen 9 yulaf (Avena sativa) hattı (BDY-1, BDY-2, BDY-3, BDY-4, BDY-5, BDY-6, BDY-7, BDY-8, BDY-9) ve 3 tescilli çeşide (Diriliş, Cheocota, Seydişehir) ait ot verim, verim unsurları ve bazı ot kalite özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme deseninde, 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada, tarımsal özellikler oloarak; salkımlanma tarihi (ST), bitki boyu (BB), yatmaya dayanım (YD), metrekarede sap sayısı (MSS), yeşil ot verimi (YOV), kuru ot verimi (KOV), sap kalınlığı (SK), saptaki yaprak sayısı (SYS) ve yaprak ağırlığı (YA), sap ağırlığı (SA), yaprak/sap oranı (Y/S), bayrak yaprak uzunluğu (BYU); ot kalite özellikleri olarak kuru madde (%KM), ham protein (%HP), %NDF, %ADF, %kül, sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi (KMT), nisbi yem değeri (%NYD) ve rutubet özellikler incelenmiştir.Araştırmanın sonucunda tarımsal özellikler olarak; salkımlanma tarihi 68-85 gün, bitki boyu 80-109 cm, yatmaya dayanıklı, metrekarede sap sayısı 453.33-677.33 adet, yeşil ot verimi 2342-3109 kg/da, kuru ot verimi 614-994 kg/da, sap kalınlığı 3.68-5.62 mm, saptaki yaprak sayısı 4.07-4.87 adet ve yaprak ağırlığı 13.02-35.06 g, sap ağırlığı 68.52-133.46 g, yaprak/sap oranı 0.14-0.27, bayrak yaprak uzunluğu 14.63-23.90 cm; ot kalite özellikleri olarak ise kuru madde 0.21-0.36, ham protein %9.35-11.39, NDF %52.79-57.80, ADF %36.57-41.75, kül %7.5-9.87, sindirilebilir kuru madde 56.38-60.41, kuru madde tüketimi %2.08-2.27, nisbi yem değeri %90.74-105.20 ve rutubet 6.99-7.27 aralıklarındaki değerler tespit edilmiştir. Bazı morfolojik özellikler ve yem değerleri göz önünde bulundurulduğunda BDY-5, BDY-7 ve BDY-8 hatları ile Cheocota ve Seydişehir çeşitleri Konya ekolojik koşullarında kaba yeme destek olacak ot üretimi bakımından yazlık yetiştirilebilecek genotipler olarak tavsiye edilmektedir.Anahtar Kelimeler: Yulaf, ot, verim, verim unsurları, kalite özellikleri This research was carried out in Konya Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute in March-June 2018 under irrigated conditions. Nine oat (Avena sativa) Lines developed in Konya under irrigated conditions (BDY-1, BDY-2, BDY-3, BDY-4, BDY-5, BDY-6, BDY-7, BDY-8, BDY-9) and three registered varieties (Diriliş, Cheocota, Seydişehir) were evaluated for forage yield, yield components and some forage quality characteristics. The study was designed as a randomized block design with three replications.In research, the traits such as; days to heading, plant height, lodging resistace, the number of stems per square meter, green forage yield, dry Forage yield, stem thickness, the number of leaves per tiller and leaves weight, stem weight, leaf/stem ratio (L/S) and flag leaf length(FLL) and Quality traits; dry matter ratio (%), crude protein, ADF (%) (Acid Detergant Fiber), NDF (%) (Neutral Detergant Fiber), dry matter finishing (%) (DMF), digestible dry matter (%) (DDM), relative feed values (%) (RFV), moisture were investigated.As a result of the research, as agricultural characteristics; to heading (68-85 days), plant height 80-109 cm., lodging resistace, number of stems per square meter 453.33-677.33 pieces, green forage yield 2342-3109 kg / da, dry forage yield 614- 994 kg/da, stem thickness 3.68-5.62 mm, number of leaves per tiller 4.07-4.87 pieces and leaves weight 13.02-35.06 g, stem weight 68.52-133.46 g, leaf / stem ratio 0.14- 0.27, flag leaf length 14.63-23.90 cm; forage quality properties as dry matter 0.21-0.36, crude protein % 9.35-11.39, NDF % 52.79-57.80, ADF % 36.57-41.75, ash % 7.5-9.87, digestible dry matter 56.38-60.41, dry matter finishing % 2.08-2.27, relative feed value % 90.74-105.20 and moisture % 6.99-7.27 values were determined. When some morphological treats and feed values are considered, BDY-5, BDY-7 and BDY-8 lines and Cheocota and Seydişehir varieties are recommended as genotypes that can be cultivated as spring plant in terms of grass production under Konya ecological conditions.Keywords: Oat, forage, yield, yield parameters, quality traits
Collections