Bursa ili Karacabey ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve mekanizasyon durumunun belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, Bursa iline bağlı Karacabey İlçesinde, süt sığırı yetiştiriciliği yapan hayvancılık işletmelerinin bazı yapısal özellikleri ve mekanizasyon imkânlarının belirlenmesi amaçlanmış olup, tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 59 süt sığırcılığı işletmesinde anket yoluyla bire bir görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir. Karacabey İlçesinde ziyaret edilen işletme sahiplerinin %74.5'i ilkokul, %15.6'sı ortaokul, %3.3'ü lise, %3.3'ü üniversite, %3.3'ü ise lisansüstü öğrenim seviyesindedir. İşletmelerin %38.9'u işletmedeki günlük işleri kendisi gerçekleştirmekteyken %61.1'i yardımcı ile birlikte gerçekleştirmektedir. İşletmecilerin % 86.4'ü süt sığırcılığı yanında tarımsal faaliyetlerde bulunmaktayken, %13.6'sı sadece süt sığırcılığı yapmaktadır. Tarımsal üretim yapan 51 işletmeden, %74.5'i silajlık mısır, %56.8'i arpa, %11.8'i fiğ, %19.6'sı yonca yetiştirmektedir. Yörede Siyah alaca melezi %86.4 oranında yoğun olarak yetiştirilirken, Simental %11.9 ve Montofon %1.7 ile daha az tercih edilmektedir. İşletmelerin %52.5'i kapalı, %47.5'i yarı açık ahırlardan oluşurken, %98'inin tabanının beton, %1.7'sinin ise toprak olduğu tespit edilmiştir. Ahırların %42.4'ünde havalandırma bacası bulunurken %57.6'sında bulunmamaktadır. İşletmelerin %88.2'sinde buzağılara ait ayrı bölmeler, %52.5'inde doğum yapacak ineklere ait bölmeler mevcuttur. Sağım (%62.7) 37 işletmede seyyar makine ile (%37.3) 22 işletmede ise sağım sistemi ile gerçekleştirmektedir. Bölgede günlük ortalama süt verimi 18.6 kg olarak saptanmıştır. Meme temizliği (%50.9) 30 işletmede normal su ile yapılırken, (%49.1) 29 işletmede dezenfektan kullanılarak yapılmaktadır. Gübre temizliği, (%64.4) 38 işletmede elle, (%20.3) 12 işletmede mobil sistem ile (%15.3) 9 işletmede hidrolik tip otomatik sıyırgı ile sağlanmaktadır. İşletmelerin (%100) 59'unda gübre depolanırken, (%89.8) 53'ünde açıkta, (%10.2) 6'sında gübre çukurunda depolanmaktadır. In this study, is aimed to determine some structural characteristics and mechanization potential of dairy cattle farms in Karacabey District of Bursa province and data were obtained with 59 questionnaires, which were made by one-on-one interviews with cattle farms, selected by random sampling method. . The enterprises owners, visited in Karacabey District, educational levels as follows; 74.5% primary school, 15.27% secondary schools, 3.3% high school, 3.3% universities and 3.3% postgraduate level. While 38.9 of the enterprises carry out the daily work themselves, 61.1% of them work with the assistant. While 86.4% of the owners are involved in agricultural activities in addition to dairy cattle, 13.6% are only involved in dairy cattle. Of 51 enterprises, engaged in agricultural production, 74.5% grow silage corn, 56.8% barley, 11.8% vetch and 19.6% alfalfa. Holstein Hybrid is grown intentionally in the region with 86.4%, while Simmental is preferred with 11.9% and Montofon with 1.7%. It was determined that 52.5% of the enterprises consisted of closed and 47.5% of semi-open barns, 98% of which were concrete and 1.7% were soil. 42.4% of barns have a ventilation pipe, while 57.6% do not. 88.2% of the enterprises have separate sections for calves and 52.5% have separate sections for cows, will give birth. Milking (62.7%) is made by mobile machine in 37 enterprises (37.3%) and by milking system in 22 enterprises. Average daily milk yield quantity is detected as 18.6 kg in the region. Breast cleaning (50.9%) is made with normal water in 30 enterprises, while disinfectant is used in 29 enterprises (49.1%). Fertilizer cleaning is provided by manual operation in 38 enterprises (64.4%), mobile system in 12 of them (20.3%) and hydraulic type automatic scraper in 9 enterprises (15.3%). While manure, is stored in all of the enterprises (100%); 53 of them (89.8%) are stored outdoors and 6 enterprises (10.2%) stored in manure pits.
Collections